Geschreven door 3:55 pm Verlichting, Woonkamer

Een gezellige sfeer creëren met de juiste belichting

Het type verlichting dat je in een ruimte plaatst is van grote invloed op de sfeer in huis. Woonlust.nl geeft je tips.

Het type verlichting dat je in een ruimte plaatst is van grote invloed op de sfeer in huis. Grote, felle TL-buizen zullen nooit een gezellig interieur creëren, maar enkel zacht licht kan om praktische redenen onhandig zijn. De juiste balans van verlichting in een ruimte is dan ook cruciaal om zowel vanuit praktisch perspectief als voor gezelligheid een goed resultaat te krijgen.

Woonlust.nl geeft je een aantal tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken en plaatsen van verlichting in een woonkamer.

Let niet teveel op vermogen (Wattage)

Op de meeste lampenverpakkingen vind je vrij prominent het vermogen van de lamp terug, aangegeven met de hoofdletter “W”, kort voor Watt. Het vermogen zegt iets over de hoeveelheid energie die een lamp per tijdseenheid gebruikt.

Tot op zekere hoogte kun je het vermogen gebruiken om vooraf de intensiteit van een lamp te betalen, maar het vermogen kan ook misleidend zijn.

Met name wanneer je verschillende lampensoorten met elkaar vergelijkt, zegt het vermogen in principe niets. Er zijn vier soorten lampen die regelmatig worden gebruikt:

  • Gloeilamp
  • Halogeenlamp
  • Spaarlamp
  • LED-lamp

Het vermogen van al deze lampen verschilt wanneer ze verder precies dezelfde lichtintensiteit produceren. Het vermogen zegt hier dan ook vooral iets over de zuinigheid van een lamp: een LED-lamp kan meer dan tien keer zo zuinig zijn als een gloeilamp en gaat ook nog eens langer mee dan een gloeilamp.

Wil je weten hoe fel een lamp schijnt, kijk dan naar de waarde Lumen, een maat voor de hoeveelheid licht die een lamp produceert in alle richtingen. Overigens kan je in veel winkels lampen ook testen voor aankoop.

Vermijd licht dat in ogen schijnt

Zelfs een lamp met een lage lichtintensiteit kan erg fel voelen wanneer hij direct in de ogen schijnt. Voor een lamp die in het plafond zit hoef je hier in principe niet op te letten, omdat je niet zo maar omhoog kijkt.

Dat ligt anders bij hangende lampen, bijvoorbeeld boven een (eet)tafel. Voor lampen boven een eettafel bestaat er een ideale zone qua hoogte. In deze zone hangt de lamp niet zo laag dat je je hoofd kunt stoten, maar ook niet zo hoog dat er direct licht in je ogen schijnt als je staat of zit.

Ook voor staande lichten is dit een belangrijk aandachtspunt. Sommige staande lampen hebben een lampenkap die vrij open is, waardoor het licht direct in je ogen kan schijnen als je staat. Overweeg in dit geval een andere lampenkap te kiezen voor de lamp.

Heb je lampen op een lage tafel of kast staan, kies dan altijd voor een lamp met een gesloten lampenkap aan de bovenkant. Zo krijg je geen felle lichtinval wanneer je er langsloopt.

Liever meerdere kleine lampen dan enkele grote

Door meerdere kleine lampjes met zacht licht te plaatsen kun je beter spelen met de hoeveelheid licht in de ruimte. Bij enkele grote lampen die fel zijn is dit een stuk lastiger, zelfs wanneer er een dimmer op de lampen is geïnstalleerd.

Met meerdere kleine lampjes kun je het licht verdelen over de ruimte en bewust wat meer donkere delen in de kamer creëren, wat weer bijdraagt aan de gezelligheid van de ruimte in de avond.

Het voordeel van meerdere kleine lampjes is bovendien dat je deze over het algemeen makkelijker kunt verplaatsen, zodat je af en toe de lichtopstelling in huis kunt aanpassen naar eigen wens.

LED-lampen zijn niet koud

LED-lampen zijn de meest zuinige en duurzame lampen van dit moment. Hoewel het eerst wel enigszins dure lampen waren, is ook dit tegenwoordig lang niet meer altijd het geval.

Wel is een ander kritiekpunt dat LED ongezellig en koud licht verspreid, zeker ten opzichte van het warme licht van een gloeilamp.

Ook dit hoeft echter niet meer het gevoel te zijn. LED-lampen zijn er in diverse kleuren. Met moderne LED-lampen kun je zonder problemen het warme licht van een gloeilamp nabootsen, terwijl je veel minder energie bespaart en minder vaak je lampen hoeft te vervangen.

Bovendien kun je LED-verlichting ook in de vorm van strips gebruiken. Deze dunne LED-strips kun je bijvoorbeeld onder een kast, tafel of bankstel bevestigen. Zo kun je op subtiele wijze en onzichtbaar lichtbronnen verspreiden over het huis.

 

Close