Geschreven door 12:09 pm Featured, Slaapkamer, Uitgelicht

Vijf tips voor een slaapkamer waarin je helemaal tot rust komt

De slaapkamer is de ruimte in huis die in het teken staat van ontspanning. Hier breng je de nacht door of je gaat er overdag even liggen om helemaal tot rust te komen. Met deze vijf tips zorg je voor meer rust in je slaapkamer.

De juiste verlichting

Om goed in slaap te kunnen vallen maakt je lichaam melatonine aan. Dit doet het onder invloed van licht, of beter gezegd: een gebrek aan licht. Naarmate het donkerder wordt maakt je lichaam meer van dit zogenaamde ‘slaaphormoon’ aan. Zit je in een fel verlichte ruimte, dan vindt er weinig tot geen aanmaak van melatonine plaats. Zorg in de slaapkamer dus voor verlichting die je kunt dimmen zodat je lichaam zich helemaal kan voorbereiden op de nacht.

Geen rommeltje

‘Een rommeltje in je kamer, een rommeltje in je hoofd’ is een veelgehoorde uitspraak. Zorg dus voor een netjes opgeruimde kamer. Geen rondslingerende kleding of uitpuilende kasten, maar alles netjes en geordend opgeruimd, bij voorkeur achter dichte deurtjes.

De juiste kleur

Kleur roept een bepaalde emotie op. Van oranje word je vrolijk, hardgrijs is heel zakelijk en lichtblauw is verfrissend. Kies een kleur die bij jou past en die een kalmerend effect op je heeft. Je hoeft niet de hele slaapkamer te schilderen, een enkele muur is een bepaalde kleur doet al wonderen.

Kies de stijl die bij je past

Word je kriebelig van bohemian of somber van minimalistisch? Dan zijn dit uiteraard geen stijlen die bij jouw slaapkamer passen. Voor iedereen is het verschillend, maar een landelijke of industriële slaapkamer wordt veel gezien als een stijl die heel geschikt is om in tot rust te komen, omdat ze respectievelijk veel natuurlijke elementen en een strakke eenvoud hebben.

Zorg voor duisternis

Veel mensen kunnen niet slapen als het licht is. Ook als een lantaarn hinderlijk de slaapkamer in schijnt is het niet prettig slapen. Goede raamdecoratie is dus belangrijk voor een goede nachtrust. Verduisterende gordijnen in combinatie met zwarte vitrage bijvoorbeeld, om in de nacht het licht buiten te houden en er overdag voor te zorgen dat er geen nieuwsgierige ogen naar binnen kijken. Ook plisségordijnen, rolgordijnen en shutters zijn goede vormen van raamdecoratie voor de slaapkamer.

Zorg voor stilte

Net zoals het moeilijk is in slaap te vallen bij licht kunnen veel mensen niet slapen bij geluid. Geluid van de straat kan hinderlijk zijn, maar ook een tikkende wekker of een brommende modem kunnen je wakker houden. Goede isolatie zoals dubbel glas houdt straatgeluid tegen, in huis zelf is het geluid vaak vrij eenvoudig te verhelpen door bijvoorbeeld het modem te verplaatsen of de wekker te vervangen door een digitale variant.

Close