Geschreven door 9:49 am Uitgelicht, Wonen

10 Tips om een perfect moodboard te maken

Wanneer je een ruimte opnieuw wilt inrichten, is het erg handig om een moodboard te maken. Een moodboard is een verzameling van kleuren, vormen, stijlen en elementen die je mooi vindt en in meer of mindere mate in je interieur zou willen zien.

Ga je bijvoorbeeld aan de slag met een interieurontwerper, dan wordt er vaak gevraagd om een moodboard samen te stellen. Zo weet de ontwerper waar je naar op zoek bent.

Een moodboard maken is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpt Woonlust je graag verder met tien handig tips voor het maken van een moodboard.

1. Eerst inspiratie opdoen

Probeer niet direct zo veel mogelijk foto’s en plaatjes toe te voegen, maar ga eerst rustig rondkijken. Op bijvoorbeeld Instagram en Pinterest kun je eindeloos rondkijken voor inspiratie.

Om een moodboard te maken, moet je allereerst weten wat je eigenlijk mooi vindt. Door rustig rond te kijken krijg je een idee van jouw smaak en kun je vervolgens effectief een moodboard samenstellen.

2. Let op de details

Als je een moodboard maakt, hoef je niet alleen foto’s toe te voegen van een interieur dat je helemaal perfect vindt.

Sterker nog, let liever op kleine details en voeg deze toe. Denk aan een bepaalde kleur, een materiaal of een samenstelling. De diverse elementen zijn samen voldoende om uiteindelijk een beeld te krijgen van jouw ideale interieur.

3. Kleuren

Kleuren zijn uiteraard erg belangrijk in een interieur. Voeg daarom altijd de kleuren toe aan een moodboard die  jij mooi vindt. Dat kan simpelweg een effen kleur zijn, of de kleur van een meubelstuk dat je bent tegengekomen.

Vind je bijvoorbeeld een groene pasteltint mooi, dan hoef je niet direct een bank in die kleur te vinden. Voeg simpelweg de kleur toe als plaatje.

4. Structuur

De structuur van materialen is ook een belangrijk onderdeel van je moodboard. Dat is uiteraard wat lastiger te vangen in een plaatje.

Lukt het niet om een plaatje te vinden van wat je in gedachte hebt, dan kun je het ook simpelweg beschrijven.

5. Digitaal

Een digitale moodboard is makkelijker om te maken dan een papieren moodboard. Zoals eerder gezegd kun je online veel makkelijker inspiratie vinden.

Er bestaan diverse websites waar je eenvoudig een mooie moodboard kan maken. Dat scheelt je printen en knippen. Doe er dus je voordeel mee!

6. Houd het beperkt

Maak je moodboard niet te uitgebreid. Kies liever voor tien afbeeldingen waar je volledig achterstaat dan dertig afbeeldingen waar je niet geheel achterstaat.

Dit helpt jezelf, maar ook iemand die op basis van je moodboard meedenkt over de inrichting.

7. Overzichtsfoto’s

Maak gebruik van overzichtsfoto’s die een opstelling van een interieur laten zien waar jij je in kan vinden. Het is hierbij niet nodig dat alle meubelstukken ook daadwerkelijk de onderdelen zijn die je wilt.

Geef natuurlijk wel duidelijk aan dat het bij deze foto om de opstelling gaat en minder om het meubilair zelf.

8. Leg het even weg

Maak niet in één ruk een volledig moodboard. Kijk er liever meerdere keren naar. Met een frisse blik zie je misschien onderdelen die je toch minder mooi vindt, of merk je dat er nog wat mist.

Neem de tijd en denk rustig na over al jouw wensen.

Close