Geschreven door 9:39 am Badkamer, Onderhoud, Uitgelicht

5 Slimme tips om je badkamer schoon te maken en te houden

De badkamer is een veelgebruikte ruimte en ook misschien we de ruimte met de hoogste luchtvochtigheid in huis. Mede hierdoor, kan een badkamer snel vies worden en te maken krijgen met aanslag die je elders in het huis niet zo snel aantreft.

Het schoonhouden van de badkamer is niet alleen belangrijk voor je eigen wooncomfort, maar ook voor je eigen veiligheid. Aanslag, met name schimmel, kan soms schadelijk zijn voor de gezondheid.

De volgende vijf tips van Woonlust kunnen je helpen om je badkamer grondig schoon te maken en bovendien schoon te houden.

1. Kalkaanslag

Afhankelijk van de regio waarin je woont, kun je in meer of mindere mate te maken krijgen met kalkaanslag. Kalk zit opgelost in leidingwater. Droogt water op, dan blijft kalkaanslag achter. Dit is herkenbaar aan een harde, witte aanslag die bijvoorbeeld op tegels en metalen elementen blijft zitten.

Hoewel kalk niet direct schadelijk is voor je gezondheid, oogt het niet mooi en kan het de levensduur van bijvoorbeeld de kraan verkorten.

Kalkaanslag is vrij eenvoudig te verwijderen met een kalkverwijderaar. Wil je aanslag echter voorkomen, dan is het belangrijk om je badkamer droog te houden. Neem kranen en slangen na het douchen af met een handdoek.

Tegels en de vloer kun je met een watertrekker droog trekken richting de afvoer. Hoewel je zo niet al het water weghaalt, zorg je er wel voor dat er minder snel kalkaanslag ontstaat.

Door kranen en andere metalen na gebruik af te nemen met een handdoek voorkom je kalkaanslag.

2. Douchegordijn

Het douchegordijn wordt nog wel eens vergeten bij het schoonmaken van de badkamer. Toch kan ook op het gordijn allerlei aanslag ontstaan, waaronder bacteriële aanslag en kalkaanslag.

Een douchegordijn kan je goed wassen in de wasmachine. Stel de wasmachine in op 40 graden en voeg een vaatwastablet toe of wasmiddel met wat azijn. Dit verwijdert effectief de aanslag.

Droog het gordijn nadien direct af door het op te hangen om residu te voorkomen.

3. Azijn

Azijn helpt om veel soorten aanslag effectief te verwijderen. Onder meer de tegels kun je grondig reinigen van zelfs de meest hardnekkige aanslag. Verdun het azijn met wat water of normale zeep voor de beste resultaten.

Na het poetsen is het belangrijk om met water de resten weg te spoelen, om een plakkerige opgedroogde laag te voorkomen.

De voegen kunnen lastiger zijn. Wil je deze grondig schoonmaken, dan is werkt een tandenborstel het beste.

4. Schimmel

Een grote boosdoener in badkamers is schimmel, met name wanneer er weinig ventilatie is en de luchtvochtigheid dus langdurig hoog blijft.

Schimmel is potentieel schadelijk, zeker wanneer er zwarte schimmel is. Zwarte schimmel stoot gassen uit die schadelijk zijn voor je gezondheid en zelfs ernstige klachten kunnen veroorzaken.

Ga je deze schimmel verwijderen, dan is een goede schimmelverwijderaar effectief. Zorg echter voor bescherming met een luchtmasker en handschoenen. Zorg voor langdurige ventilatie na het reinigen.

5. Altijd ventileren

Ventilatie is essentieel om een badkamer schoon te houden. Heeft je badkamer ramen, zet deze dan zo veel mogelijk open, met name na het douchen.

Heb je geen ramen, hou dan in elk geval de deur open, zodat warme lucht de badkamer uit kan en de luchtvochtigheid stabiliseert.

Door de badkamer goed te ventileren, hoef je minder vaak schoon te maken.

Close