Geschreven door 10:49 am Tuin, Uitgelicht

7 Fouten in de moestuin die je dankzij dit artikel kunt voorkomen

Steeds meer mensen maken een moestuintje. In de tuin, in de vensterbank of ergens anders: een moestuin kan bijna iedereen maken. Toch zijn er ook veel (beginners)fouten die op de loer liggen bij het aanleggen van een moestuintje. Na weken of maanden ploeteren zit je vervolgens met een schrale oogst.

Zonde, want veel fouten zijn natuurlijk te voorkomen met de juiste kennis. Woonlust helpt je op weg met 7 fouten die je moet voorkomen.

1. Te veel zaaien

Te veel zaaien is misschien wel de meest voorkomende beginnersfout. Je bent enthousiast, wilt er zeker van zijn dat de planten gaan groeien en je een oogst hebt. Wat doe je dan?

Juist. Je zaait voor de zekerheid wat meer.

Toch gaat dat niet altijd goed. Een goede vuistregel is dat ongeveer de helft van de zaden zal groeien. Zaai je te veel, dan heb je ruimtegebrek en kunnen de planten elkaar in de weg zitten.

2. Geen wegloop water

Gebruik je potten of bakken voor je moestuin, dan moet je ervoor zorgen dat water kan wegvloeien. Kies dus voor een plantenbak of -pot met gaten in de onderkant. Overtollig water kan zo wegstromen.

Doe je dit niet, dan kunnen de plantjes verdrinken in de overvloed aan water.

3. Onvoldoende ruimte

Planten moeten voldoende ruimte hebben om succesvol te kunnen groeien. Dat betekent dat je niet te veel moet zaaien, maar ook dat de potjes en bakken niet te klein moeten zijn.

Door een plant voldoende ruimte te geven kan hij vrijelijk groeien en heb je geen last van een plant die maar niet groter wil worden.

4. Lastige planten

Moestuinplanten heb je in verschillende moeilijkheidsgraden. Begin je voor het eerst met een moestuin, dan kan je beter kiezen voor eenvoudige planten. Bij deze planten kun je niet veel verkeerd doen en is de kans op succes wat groter.

Makkelijke planten voor de moestuin zijn bijvoorbeeld:

  • radijs
  • aardbeien
  • tomaat
  • erwten

5. Te vroeg zaaien

De lente begint, er zijn warme weken geweest en de tijd lijkt rijp om te gaan zaaien. Maar dan: plotselinge nachtvorst!

Nachtvorst kan een directe doodsteek zijn voor je jonge plantjes. Helaas kan nachtvorst soms tot begin mei nog voorkomen.

Houd je enthousiasme daarom in bedwang en wacht tot zeker mei met het zaaien. Zo weet je zeker dat je plantjes niet een vroege dood sterven door een plotselinge nacht met vorst.

6. Te laat oogsten

Op tijd oogsten is bijna net zo belangrijk als op het juiste moment zaaien.

Het kan aanlokkelijk zijn om groente langer in de grond te laten zitten, zodat ze groter worden en je dus een betere oogst hebt.

Hoe groter een plant wordt, hoe minder goed de smaak echter kan zijn. Bovendien loop je het risico dat er alsnog iets misgaat met de plant. Op tijd oogsten is dus belangrijk.

7. Geen voeding

Planten groeien in het wild toch ook zonder specifieke voeding? Jazeker, maar een moestuin is niet zoals de natuur.

In een moestuin heb je veel groente op een kleine afstand en gebruik je jaar op jaar dezelfde grond. In de meeste gevallen is het daarom nodig om plantenvoeding toe te dienen, zodat de bodem geen vruchtbaarheid verliest. Lees je goed in over het behandelen van je bodem en toevoegen van plantenvoeding.

Close