Geschreven door 11:15 am Uitgelicht, Werkplek

Zo creëer je een optimale werkplek thuis: 6 tips

In tijden van de 1,5-meter-samenleving werken veel mensen noodgedwongen thuis. Ook nadat de grootste risico’s verdwenen zijn, werken veel mensen nog thuis, of wisselen ze werken op kantoor af met een dag thuiswerken.

Een goede werkplek is belangrijk voor je gezondheid, productiviteit en motivatie tijdens het werken. Het creëren van een goede werkplek thuis is dan ook erg belangrijk. De volgende tips helpen je om een gezonde, inspirerende werkplek thuis te creëren waar je productief en effectief te werk gaat.

1. Goede stoel

Een goede stoel is van groot belang voor een goede werkplek. Ga niet aan de keukentafel werken op een loungestoel en sla een houten stoel al helemaal over.

Je moet uren achter elkaar op de stoel zitten en comfortabel kunnen werken. Een goede bureaustoel is dan ook een must, waarbij ook ondersteuning van de armen belangrijk is.

Heb je geen goede stoel, dan krijg je binnen de kortste keren te maken met een pijnlijk lichaam./

2. Hoogte beeldscherm

De hoogte van het beeldscherm is belangrijk voor een goede stand van de nek. Werk je op een laptop, schaf dan een laptopstandaard aan met een extern toetsenbord.

Met de laptopstandaard kan je het scherm op ooghoogte brengen en werk je dus niet de hele dag met een gebogen nek. Ook monitors moeten soms verhoogd worden om een goede werkhouding mogelijk te maken.

3. Natuurlijk licht

Natuurlijk licht is belangrijk voor een goed gevoel. Kies bij voorkeur een werkplek waar licht binnenvalt of in elk geval een raam aanwezig is. Vermijd een werkplek in een hoek met twee donkere muren voor je.

Natuurlijk kan kunstlicht helpen, maar onderzoek laat zien dat natuurlijk licht de beste invloed heeft op de productiviteit en effectiviteit.

4. Plantjes

Zet wat plantjes neer bij je werkplek voor een frisse look. Een steriele werkplek wordt niemand vrolijk van.

Kies voor een simpel plantje dat weinig aandacht nodig heeft, maar je werkplek wel opfleurt.

5. Rustige kleuren

Zorg ervoor dat je werkplek rustige kleuren heeft en niet een afleidend, druk behangetje. Als je aan het werk bent wil je immers rustig en geconcentreerd bezig kunnen zijn.

Rustige kleuren wil niet zeggen dat de werkplek saai wordt. Over het algemeen werken pastelkleuren goed. Ze zijn rustig, maar veelzijdig.

6. Scheid werk- en ontspanplek

De werkplek is een plek waar je geconcentreerd bezig moet kunnen zijn met je werk. Probeer daarom een werkplek te creëren waar je op een ander moment niet ook een film kijkt of spelletje speelt, bijvoorbeeld.

Ga je thuiswerken, dan ligt overlap van privé en werk op de loer. Dit kan leiden tot een minder goede concentratie en productiviteit. Door een specifieke werkplek in te richten waar je niets anders doet dan werken, kun je dit tegengaan.

Close