Geschreven door 2:37 pm Onderhoud

Drie huisaanpassingen om langer zelfstandig te blijven

Op latere leeftijd kan er een moment komen dat zelfstandig wonen niet langer een vanzelfsprekendheid is. Fysieke kwaaltjes kunnen alledaagse handeling steeds lastiger maken.

Waar dat in het verleden een ticket naar een complex van begeleid wonen betekende, is dat tegenwoordig gelukkig lang niet altijd het geval.

Met diverse aanpassingen kan een woning goed bewoonbaar blijven, ook met serieuze beperkingen.

Woonlust zet drie aanpassingen op een rijtje die het woonplezier thuis kunnen verlengen.

1. Drempelhulpen en oprijplaten

Met een drempelhulp wordt het makkelijk om over hoge drempels te rijden met een scootmobiel, rolstoel of rollator. Met name in oudere woningen kunnen drempels soms vrij hoog zijn, wat het lastig maakt om door de woning te manoeuvreren.

Een drempelhulp is een helling van bijvoorbeeld aluminium of plastic die over de drempel wordt geplaatst.

Om ook mobiel te blijven, kan er ook een oprijplaat scootmobiel worden aangeschaft. Dit is een oprijplaat waarmee een scootmobiel in een busje of auto gereden kan worden, zonder dat er getild hoeft te worden.

Deze oprijplaten zijn eenvoudig mee te nemen en handig te gebruiken.

2. Installatie van steunbeugels

Eén van de makkelijkere aanpassingen is de installatie van steunbeugels op plekken in het huis waar men bijvoorbeeld moet opstaan of bukken.

Steunbeugels worden met name veel geplaatst in toiletten en badkamers, maar kunnen bijvoorbeeld ook in de woonkamer of keuken geplaatst worden.

Steunbeugels kunnen eenvoudig geplaatst worden door iemand met enige kluservaring, maar ook geïnstalleerd worden door het bedrijf waarbij de beugels worden afgenomen.

3. Elektrische deuropening

Nog een vrij eenvoudige aanpassing is de elektrische deuropening, vergelijkbaar met de buitendeuren van veel appartementencomplexen.

Met de elektrische deuropening kan de deur vanuit bijvoorbeeld de woonkamer geopend worden, zonder dat men hoeft op te staan en naar de deur te lopen. Dit vergroot het wooncomfort.

Voor de veiligheid wordt wel aangeraden om in het verlengde hiervan ook een kleine camera te installeren bij de deur. Dit kan doorgaans al vrij voordelig.

Op deze manier hoeft de deur niet geopend te worden zonder te kunnen zien wie er voor de deur staat.

Close