Geschreven door 5:14 pm Slaapkamer, Uitgelicht

Overweeg elektrische vouwgordijnen voor in je slaapkamer eens

elektrische rolgordijnen

Wordt het tijd voor nieuwe raamdecoratie in de slaapkamer maar weet je nog niet precies wat de beste keuze is? Laat ons dan een pleidooi maken voor elektrische vouwgordijnen. Niet alleen vanwege het design maar ook de praktische mogelijkheden zijn heel aantrekkelijk. Daarnaast beperkt het gebruik van elektrische vouwgordijnen zich niet alleen tot je eigen slaapkamer, en daarover lees je op deze pagina meer. Kies voor rust en luxe met geautomatiseerde raamdecoratie!

Waarom vouwgordijnen in de slaapkamer?

Er zijn verschillende soorten gordijnen, die ieder zo hun unieke kenmerken bezitten. Zo zijn er schuifgordijnen, rolgordijnen, plissés en natuurlijk vouwgordijnen. Met name voor de slaapkamer staan vouwgordijnen heel mooi. Ze vallen natuurlijk, zijn strak en modern maar toch met een huiselijke sfeer. Ze zijn eenvoudig te bedienen en leverbaar in veel materialen en kleuren. De stof zal meestal (licht) transparant zijn, dit is afhankelijk van het materiaal, de dikte van de stof, de kleur en uiteraard de ligging van de woning.

Waarom elektrische gordijnen in de slaapkamer?

Moeten we dit echt uitleggen? Nou, vooruit dan… In plaats van op te staan in de ochtend kun je elektrische vouwgordijnen openen met een druk op de knop, een tik op je scherm, met je stem of volautomatisch als je dat prettig vindt. Zo zul je altijd uitgerust ontwaken. Wanneer de raamdecoratie wordt aangesloten op een centraal smart home systeem zoals de TaHoma van Somfy, dan ben je niet beperkt tot alleen de slaapkamer maar kun je overal in huis en zelfs daarbuiten de gordijnen bedienen. Met huisautomatisering zou je de gordijnen kunnen openen en sluiten op basis van een tijdschakelaar, het is bij sommige systemen ook mogelijk om er een lichtsensor aan te koppelen.

Geen stroomaansluiting? Geen probleem!

Het ligt voor de hand dat elektrische vouwgordijnen ook een stroombron nodig hebben. Het is mogelijk om hiervoor een aansluiting te maken op het lichtnet. Dit is niet altijd een optie, of het vereist behoorlijk wat technische expertise om te realiseren. Dan is het goed om te weten dat je ook geautomatiseerde gordijnrails kunt kopen die gevoed worden door batterijen. Dit kan een oplaadbare accu zijn of een serie losse batterijen. Daarmee kun je vaak maandenlang de raamdecoratie openen en sluiten zonder bij te laden of de batterijen te ontvangen.

Draadloze bediening

Je kunt afhankelijk van het systeem kiezen voor een losse afstandsbediening, een knop die je tegen de muur installeert of op het nachtkastje plaatst, via een smartphone app of door jouw slimme luidspreker een spraakcommando te geven. De elektrische vouwgordijnen hoef je doorgaans niet direct buitenshuis te bedienen, voor in de huiskamer kan dit wel praktisch zijn. Bijvoorbeeld wanneer je later thuiskomt dan verwacht en niet wilt dat de woning er verlaten uitziet. Dan kun je met een smartphone en internetverbinding toch alvast de gordijnen op afstand sluiten. Een timer instellen is reuze handig, lichte slapers hebben dan geen wekker meer nodig. Je laat het licht in de ochtend binnen schijnen waardoor je rustig ontwaakt.

Maak het hele gezin wakker … vanuit je eigen bed!

Je bent uiteraard niet beperkt tot één kamer, zo kun je ook op de kinderkamer de elektrische vouwgordijnen laten sluiten wanneer het tijd wordt om naar bed te gaan, of juist vóór de training op zaterdagochtend. Je kunt zelf nog even lekker blijven liggen. Een andere optie is vanuit de huiskamer. Je gaat naar bed maar jouw slaapkamervenster bevindt zich op een plek waar veel inkijk is. Sluit de gordijnen voordat je de kamer binnenstapt. Dit is ook heerlijk wanneer je net in bad bent geweest. Nog een handigheidje? Als de zon overdag fel schijnt sluit je even de gordijnen vanaf het terras zodat jouw slaapkamer lekker koel blijft.

De hele woning slimmer maken

Het is je vast al opgevallen dat elektrische vouwgordijnen niet de enige ‘slimme’ optie is die aan je voeten ligt. We noemde bijvoorbeeld al spraakbesturing; roep “gordijnen open” om de raamdecoratie te openen via een luidspreker met spraakassistentie. Via een smartphone met Siri of Google Assistant is dit ook mogelijk. Zo zijn er nog meer scenario’s te bedenken zoals “gordijnen dicht, licht aan” op basis van de zonsondergang. Voeg dan ook nog “thermostaat op 20 graden” toe en je zult voortaan gehuld zijn in luxe. Ook zonder al deze extra opties kun je uiteraard genieten van op afstand bedienbare gordijnen.

Moet je nog ergens op letten?

Let vooral op de kwaliteit van de gordijnrails. Kies een product dat duurzaam is, soepel loopt, en in de slaapkamer kun je een fluisterstille variant kiezen. De motor moet krachtig genoeg zijn voor het gewicht van de gordijnen, dit mag met vouwgordijnen geen probleem zijn. Je kunt een losse gordijnrails hiervoor aanschaffen, leveranciers als Somfy leveren ook complete sets inclusief prachtige gordijnen.

Close