Geschreven door 10:39 am Tuin, Uitgelicht

Tuin inspiratie nodig? 10 Ideeën voor een strakke tuininrichting

Een strakke tuin is stijlvol, eenvoudig in het onderhoud en past bovendien goed bij een moderne woning. Ben je niet de grootste fan van tuinieren, maar zie je een groot grasveld of betonnen tuin ook niet zitten, dan is een strakke tuin je beste optie.

De vraag is: hoe maak je een strakke tuin die mooi is, en toch enigszins simpel?

Geen zorgen, Woonlust helpt je met 10 ideeën op weg naar een strakke tuininrichting.

1. Rechte vormen

Eén van de belangrijkste basiselementen van een strakke tuin is het gebruik van rechte vormen. Dat wil zeggen: rechte plantenbakken, rechte paden en rechte perken.

Ronde vormen zijn natuurlijk niet verboden, maar mogen niet de boventoon vormen als je een strakke tuin wil hebben.

2. Dichte planten

Kies voor planten met een vrij dichte bebladering. Denk hierbij aan taxus. Niet alleen kun je deze planten snoeien op een strakke manier, ook oogt het simpelweg strakker.

Struiken die wat weelderiger zijn, zijn uiteraard mooi. Ze passen in veel gevallen echter minder goed bij een strakke tuin.

3. Grote tegels

Kies voor grote tegels. Met kleine tegels krijg je sneller een druk uiterlijk. Dat kan goed passen in een weelderige (maar goed onderhouden) tuin, maar past niet goed bij een strakke tuin.

De kleur van de tegels maakt het over het algemeen niet uit, hoewel men vaak kiest voor donkerkleurige tegels.

4. Verhogingen

Je kunt een strakke tuin creëren zonder in te leveren op planten. Kies bijvoorbeeld voor plantenbakken van verschillende hoogtes.

Je kunt dit ook met losse stenen creëren, maar wederom geldt hierbij dat dit over het algemeen minder goed past bij een strakke tuin.

Wil je dit toch graag doen, kies dan het liefst voor rechte stenen, al dan niet in deze vorm voorgeslepen.

5. Vlonder

Een vlonder past erg goed in een strakke tuininrichting. De rechte lijnen van het hout dragen bij aan het strakke uiterlijk, terwijl je met een vlonder ook een prachtige zithoek kan creëren.

Een vlonder past natuurlijk goed bij een vijver, maar het is geen vereiste.

6. Rechte vijver

In veel tuinen wordt gekozen voor een natuurlijk ogende vijver: een vijver alsof deze natuurlijk is ontstaan als een mini-meertje.

In een strakke tuin kun je beter kiezen voor een duidelijk kunstmatige vijver. Kies bijvoorbeeld voor een strakke rechthoek. Je kunt dit afwerken met tegels om de vijver heen.

Kies niet voor een vijver met direct hier omheen perkjes, dit doet afbreuk aan het strakke uiterlijk.

7. Grind

Grind is natuurlijk fijn en klein, maar kan bij juist gebruik goed passen in een strakke tuin.

Voorwaarde is dat je het afwisselt met strakke vormen. Baken het grindgedeelte bijvoorbeeld af met strakke lijnen en/of plaats grote tegels in het grind als pad.

8. Fijne grassoort

Ga je een grasveld aanleggen, kies dan voor een grassoort (of mengsel) met fijne sprietjes. Het liefst zie je van afstand alleen een groen tapijt en niet zo zeer de losse grassprieten.

Uiteraard is dit ook afhankelijk van onderhoud: regelmatig maaien en een gezonde bodem is belangrijk voor een strak grasveld.

9. Minimalistisch

In een strakke tuin kun je het beste kiezen voor een minimalistische inrichting. Dat wil niet zeggen dat je tuin kaal is, maar dat je wel zorgvuldige keuzes maakt.

Kies voor strakke planten en plant het niet helemaal vol. Less is more wanneer je een strakke tuin wilt creëren.

10. Strakke muur of schutting

Ook wanneer je een muur of schutting wilt plaatsen moet je goed letten op het materiaal en patroon.

Hoewel het aanlokkelijk is om te denken dat een schutting of muur per definitie bijdraagt aan strakke lijnen, is dat niet altijd het geval.

Een goed idee is om te kiezen voor een muur of schutting met verticale lijnen. Dit draagt bij aan het strakke uiterlijk, maar contrasteert met de veelal horizontale lijnen die je ziet in een strakke tuin.

Close