Geschreven door 11:00 am Onderhoud, Uitgelicht

Hoge luchtvochtigheid in huis? Zo kom je er effectief af

Een te hoge luchtvochtigheid is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse huizen. Hoewel nieuwe woningen vaak een juiste mate van ventilatie toestaan, is dit bij oudere woning niet altijd het geval.

Een te hoge luchtvochtigheid kan diverse problemen opleveren. Op de eerste plaats is het niet prettig om in een hoge luchtvochtigheid te leven. Het voelt al snel warm aan, omdat het lichaam minder goed warmte kan afgeven aan de lucht.

Er zijn echter ook praktische problemen bij een hoge luchtvochtigheid. Schimmel ontstaat sneller, hout zet uit en er kan schade ontstaan aan onderdelen van de woning.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een hoge luchtvochtigheid effectief te bestrijden. Woonlust geeft je een overzicht.

1. Deuren open

Heb je een badkamer zonder raam, of erger nog, ook nog eens zonder luchtafvoer? De kans is groot dat je dan in de badkamer veel luchtvochtigheidsproblemen hebt.

Zet daarom altijd de deuren open als je de badkamer niet gebruikt. Probeer ook andere deuren in het huis te openen. Warme lucht kan weg en de algehele luchtdoorstroming verbetert.

2. Extra raam open bij koken, bezoek, douchen

Koken en douchen zorgen ervoor dat er meer warme, vochtige lucht in het huis komt. Dat spreekt voor zich.

Wat veel mensen zich minder goed beseffen, is dat ook een grotere hoeveelheid mensen hiervoor zorgt. Bij iedere uitademing van een persoon komt er wat vocht in de lucht. Heb je veel mensen op bezoek, dan kan het hard gaan.

Open daarom een raam wanneer er een situatie is die zorgt voor een extra hoge luchtvochtigheid.

3. Juiste planten

Sommige planten verlagen de luchtvochtigheid, terwijl andere planten dit juist kunnen verhogen. Het verschilt sterk per plant wat de invloed is.

Meestal kun je dit online achterhalen. Kies voor een juiste hoeveelheid en samenstelling van planten om de luchtvochtigheid in je huis te verbeteren,.

4. Buiten de was drogen

Natte was brengt veel vochtigheid in de lucht. Is het een warme lente- of zomerdag, droog je was dan bij voorkeur buiten.

Zo krijg je geen onnodige hoeveelheid vocht in de lucht en dus ook niet te maken met een te hoge luchtvochtigheid.

5. Aquarium? Dek hem af

Heb je een aquarium, dan heb je een constant reservoir vanuit waar water in de lucht komt.

Daarom is het verstandig om een afdekkap te gebruiken voor je aquarium. Een bijkomend voordeel is dat het water minder snel verdampt en je het aquarium dus ook niet meer hoeft aan te vullen naast verversbeurten.

6. Luchtontvochtiger

Er zijn diverse apparaten die kunnen helpen om de lucht minder vochtig te maken. Ook een airconditioningsysteem heeft deze functie.

Dit wordt overigens alleen aangeraden bij ernstig hoge luchtvochtigheid. De ervaring leert dat deze apparaten vrij snel de luchtvochtigheid te laag kunnen brengen. Ook dit is onprettig.

7. Isolatie verbeteren

Heb je een oudere woning, dan kan het zijn dat de isolatie niet meer van de juiste kwaliteit is. Niet alleen zorgt dit voor een hogerverbruik, het kan ook tot problemen met de luchtvochtigheid leiden.

Moderne isolatie houdt warmte op de juiste manieren binnen, maar staat ook voldoende ventilatie toe voor een prettige luchtvochtigheid die in balans blijft bij wisselende temperaturen.

Close