Geschreven door 10:00 am Uitgelicht, Woonkamer

8 Manieren om je woonkamer gezelliger te maken

De woonkamer is de ruimte in het huis waar mensen over het algemeen hun meeste (wakkere) tijd besteden. Een gezellige woonkamer is dan ook wel zo leuk. 

De vraag is: wat maakt een woonkamer nou gezellig? Veel mensen vinden het lastig om een gezellig inrichting te creëren.

Natuurlijk is ‘gezelligheid’ ook een kwestie van smaak, maar de volgende 8 manieren van Woonlust helpen je misschien op weg naar een gezelligere woonkamer.

1. Warme kleuren

Warme kleuren zijn donkere kleuren, die vaak roodtinten bevatten. Warme kleuren worden automatisch geassocieerd met gezelligheid en knusheid.

Heb je veelal een witte inrichting, dan kan het zijn dat dit zorgt voor een minder gezellige uitstraling. Dat betekent niet dat je alle muren rood moet verven. Wel kun je met details wat meer warme kleuren toevoegen. Denk aan kussens en andere objecten.

2. Juiste verlichting

De juiste verlichting draagt bij aan gezelligheid. Kies voor een lamp met warme kleuren en vermijd fel, wit licht. Idealiter heeft de hoofdverlichting een dimmer, zodat je zelf de lichtkracht kunt bepalen.

3. Meer kleine lampen

Met name ’s avonds zijn meerdere kleine lampen gezelliger dan één groot plafondlicht.

Zet bijvoorbeeld meerdere kleine lampjes neer die ieder een kleine lichtbron vormen. Dit leidt al snel tot een gezellige woonkamer.

4. Maak de woonkamer persoonlijk

Een steriele woonkamer waar ogenschijnlijk niemand woont is niet gezellig. Kleed de woonkamer aan met persoonlijke spullen.

Denk hierbij aan spullen die een herinnering hebben, maar ook aan foto’s van vrienden of familie.

Door je woonkamer een persoonlijke touch te geven, voelt hij sneller gezellig aan.

5. Accessoires

Gezelligheid zit in een goede combinatie van meerdere spulletjes, maar niet té veel. Met kleine accessoires kun je een woonkamer eenvoudig gezelliger maken.

Voorkom dat de woonkamer te vol of rommelig wordt. Wees kieskeurig met wat je neerzet.

6. Kaarsen

Kaarsen zijn perfect om een woonkamer eenvoudig gezellig te maken, ook tijdens de dag! Je hoeft niet eens altijd de kaarsjes aan te steken om het gezelliger te maken.

Net als bij de verlichting, is het ook bij kaarsen een goed idee om voor meerdere kleine kaarsjes op verschillende plekken te zetten.

Met verschillende kleine fonkelende lichtbronnen breng je de warmte en gezelligheid in huis.

7. Planten en bloemen

Mooie planten en bloemen maken de woonkamer huiselijk en daarmee gezellig. Zorg voor een mooie combinatie van groene planten en kleurrijke bloemen.

Kijk daarbij ook goed naar de pot of vaas die je gebruikt. Over het algemeen geven donkergekleurde potten en vazen meer gezelligheid dan glazen, doorzichtige potten en vazen. Dit is overigens ook een kwestie van smaak. Experimenteer om jouw stijl te vinden.

8. Hout

Houten accenten in je interieur geven je woonkamer een meer huiselijk en gezellig uiterlijk. Daarbij doet met name donker hardhout het goed, maar eigenlijk geeft ieder type hout wel wat gezelligheid.

Wel gaat het hierbij om de natuurlijke kleur van het hout, al dan niet gelakt. Een witgeverfde houten kast is over het algemeen minder gezellig dan een donkere houten kast.

Close