Geschreven door 5:32 pm Featured, Uitgelicht, Wonen

Een posterwand maken: tips en tricks

posterwand

Heb je toevallig nog een lege muur in huis? En wil je deze graag opfleuren? Posterwanden zijn populairder dan ooit en wij snappen wel waarom. Een posterwand is niets meer dan een verzameling posters bij elkaar. Posters staan niet alleen heel gezellig in je interieur, maar ze zijn ook ideaal om meer sfeer in de ruimte aan te brengen. Of je nu een posterwand in de woonkamer, slaapkamer of keuken wilt creëren: het kan overal! En het voordeel van posters is dat je ze eenvoudig (en goedkoop) kunt vervangen door nieuwe exemplaren.

Kan jouw interieur wel iets meer gezelligheid gebruiken? Met deze tips creëer je in no-time een prachtige posterwand. 

Posters in verschillende stijlen

Als je rondkijkt op Pinterest, Instagram of een andere inspiratie website zie je waarschijnlijk al tientallen leuke posters. Maar welke posters passen mooi bij elkaar? En hoeveel posters heb je eigenlijk nodig om een posterwand te maken? Voordat je je winkelmandje vult, is het belangrijk om na te denken over welke stijl de wand moet krijgen. Posters zijn verkrijgbaar in elke stijl. Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak, maar de afbeeldingen moeten natuurlijk wel een beetje bij je interieur passen.

Om je alvast een beetje inspiratie te geven, zetten we de populairste poster stijlen op een rij:

  1. Zwart-wit

Zwart-wit posters passen in ieder interieur en raken nooit uit de mode. Er is voor ieder wat wils: van grafische motieven tot minimalistische vormen. Een zwart-wit poster kan eigenlijk niet ontbreken in je fotowand. Je creëert namelijk een contrasterend effect als je zwart-wit afbeeldingen combineert met gekleurde foto’s. Bovendien is het ook leuk om een monochrome fotowand in alleen zwart-wit te maken.

  1. Botanisch

Botanische posters worden steeds populairder, maar wat is het eigenlijk? De mogelijkheden met botanische kunst is eindeloos. Kies bijvoorbeeld voor posters met bloemen, cactussen of andere planten. Maar ook prints van de jungle of andere natuurmotieven vallen onder de categorie ‘botanisch’.

  1. Vintage

Retro posters zijn weer helemaal terug van weggeweest. En het leuke is; posters met vintagemotieven passen bij de meeste interieurstijlen. Dus zowel in een modern als landelijk huis is een vintage fotowand een goede keuze.

Fotolijsten kiezen voor de fotowand

Nu je een aantal leuke posters hebt uitgekozen, ben je er nog niet. Een posterwand is namelijk niet compleet zonder lijsten. Maar hoe kies je nu de beste fotolijst? Je kunt ervoor kiezen om alle posters in hetzelfde soort frame in te lijsten. Zo creëer je rust en eenheid. Maar het is ook leuk om te mixen en matchen met fotolijsten. Dit doe je door verschillende formaten, vormen en stijlen lijsten met elkaar te combineren. Wees bijvoorbeeld niet bang om een ongeverfde houten lijst te combineren met een zwarte aluminium exemplaar.

Vind je het lastig om de juiste fotolijsten te kiezen? Dit is het helemaal niet. Heb je bijvoorbeeld een witte muur? Kies dan voor alleen maar zwarte lijsten; zo creëer je een leuk contrast. Maar dit hoeven natuurlijk niet allemaal dezelfde lijsten te zijn. Door af te wisselen met de formaten, vormen en de materialen maak je het nog leuker om naar te kijken. Het hangt uiteraard af van je persoonlijke smaak, maar onthoud: alles kan en alles mag. Maak het zo gek als jij wilt, zolang jij het maar leuk vindt.

Hoe hang je de posters op?

Heb je alle posters en lijsten in huis? Dan kun je bepalen hoe je de collage wilt ophangen. Boor niet gelijk gaten in de muur, maar leg de afbeeldingen neer op de grond en schuif net zo lang tot je de perfecte compositie hebt gevonden. Maak vervolgens een foto van de opstelling, zodat je de volgorde niet vergeet (ja, we spreken uit ervaring).

Dan kan nu het echte werk beginnen. Je kunt de fotolijsten op de ouderwetse manier aan de wand bevestigen met een hamer en een spijker, maar er zijn tegenwoordig veel handigere manieren. Door plakspijkers te gebruiken, beschadig je de muur niet. Bovendien zijn deze makkelijk te bevestigen aan de wand en kun je ze in sommige gevallen ook nog eens verplaatsen. Ideaal als je er na een tijdje achter komt dat de posterwand toch niet helemaal jouw ding is.

Posterwand vs fotocollage

Vind je het naast posters ook leuk om foto’s tentoon te stellen in je woning? Foto’s maken het interieur net even iets persoonlijker. Daarnaast staan ze ook enorm gezellig in huis. Kun je niet kiezen tussen alle leuke vakantiefoto’s? Geen probleem, er is namelijk een hele makkelijke manier om meerdere foto’s in een keer tentoon te stellen. Dit doe je met een collagelijst. Dit is een lijst waarin je meerdere foto’s plaatst: makkelijk, toch?

Voordelen van een fotocollage zijn:

  • Verkrijgbaar in verschillende formaten

Het is mogelijk om meerdere grote foto’s of kleine afbeeldingen tentoon te stellen.

  • Meerdere foto’s inlijsten

Wist je dat het mogelijk is om 100 verschillende foto’s in een fotocollage te plaatsen? Kies zelf hoeveel foto’s je wilt laten zien.

  • Diverse materialen

Fotolijsten zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zodat je deze goed kunt matchen bij de rest van het interieur. Creëer een klassieke uitstraling met hout of ga voor een industrieel effect met metaal.

Bovendien hang je met een collagelijst eenvoudig en snel je mooiste foto’s op. Dus heb je geen tijd of zin om een posterwand te maken, dan is een collagelijst misschien een goed alternatief.

Close