Met een bijzonder sterke huizenmarkt is het ook voor steeds meer mensen een aantrekkelijke optie om binnen Nederland een recreatiewoning aan te schaffen. Een recreatiewoning is een goede investering, maar natuurlijk ook een ideale bestemming voor een weekendje weg met vrienden en familie.
Door het hele land vind je recreatiewoningen die aangeschaft kunnen worden. In de meeste gevallen is het mogelijk om deze regelmatig te verhuren wanneer je zelf geen gebruik maakt van de woning.
Woonlust geeft je vijf tips bij de aanschaf van een vakantiewoning.
1. Let op erfpacht
Wil je een recreatiewoning in Nederland aanschaffen, houd dan altijd rekening met de zogenaamde erfpacht. Dit is de som die je betaalt voor het gebruik van de grond waarop de woning zich bevindt. In veel gevallen koop je namelijk niet de grond, maar enkel de woning.
Door deze erfpacht kan de aanschaf een stuk duurder uitvallen dan je in eerste instantie denkt. Zoek vooraf uit wat de situatie is bij de woning die je op het oog hebt voor aanschaf.
2. Toekomstige onderhoudskosten
Bij recreatiewoningen heb je vaak te maken met (deels) houten woningen. Houd er rekening mee dat de onderhoudskosten bij een houten woning vaak hoger liggen dan bij een stenen woning.
Bovendien zijn verzekeringen niet zelden duurder wanneer je kiest voor een houten woning.
De keuze tussen hout of steen is dan ook niet alleen op basis van smaak, maar ook op basis van kosten in de toekomst.
3. Zet niet alles in op verhuur
Veel mensen schaffen een recreatiewoning aan met het idee deze ook te verhuren aan toeristen. Toch is het verstandig om bij de begroting niet teveel druk te leggen op het verhuren van de woning.
Verhuur betekent dat je het huisje zo moet inrichten dat het ook geschikt is voor buitenstaanders. Dit betekent dat je moet letten op het gebruik van dure inboedel en persoonlijke eigendommen.
Bovendien bestaan er regels voor verhuur. Bevindt het huis zich op een vakantiepark, dan is onderverhuur vaak niet eens geoorloofd. Houd bovendien rekening met de regio: schat op basis hiervan in wat je mag verwachten op het gebied van aanvragen. Woningen in kustregio’s doen het vaak beter dan vakantiewoningen elders in het land.
4. Hypotheekrente en onderhoudskosten
Houd er rekening mee dat een tweede woning voor de Belastingdienst geldt als vermogen (Box 3). Anders dan bij de eerste woning, mogen de hypotheekrente en onderhoudskosten niet worden afgetrokken bij de aangifte. Dit betekent dat de vaste kosten van een vakantiewoning vaak relatief hoog liggen.
Ook om deze reden is het vaak een goede keuze om te kiezen voor een woning die (grotendeels) zonder hypotheek betaald kan worden en in goede staat verkeert. Zo worden de latere kosten gedrukt.
5. Wees kritisch
Een vakantiewoning is een woning waarvan je waarschijnlijk meermaals per jaar gebruik maakt. Het is dan ook goed om te kiezen voor een regio waarvan je zeker weet dat je er niet snel op raakt uitgekeken.
Verken voor de aanschaf de regio uitgebreid en stel jezelf kritische vragen.
Het is zonde wanneer je na enige tijd een verplichting voelt om de woning te bezoeken, zonder dat je eigenlijk nog tevreden bent met het huisje en de regio. Zoek liever wat langer, zodat je uiteindelijk een woning kunt kiezen waar je écht gek op bent.