Geschreven door 10:43 am Uitgelicht, Wonen

5 Tips om zuiniger te leven

Ben je de eigenaar van een woning, dan zit je natuurlijk vast aan de vaste kosten van een hypotheek. Afhankelijk van het type hypotheek zit je altijd vast aan dezelfde kosten of verschillen deze jaarlijks enigszins. In de praktijk kun je in elk geval weinig invloed uitoefenen op de hoogte van deze kosten.

Dat ligt anders bij veel andere vaste lasten waarmee je te maken krijgt als woningeigenaar. Met name op het gebied van energieverbruik en de kosten van deze energie zijn veel besparingen te bewerkstelligen. In bijna iedere woning, ook nieuwbouw, zijn er maatregelen mogelijk waarmee de vaste lasten gedrukt kunnen worden. Vaak een kwestie van bewuster leven, maar soms is het ook nodig om aanpassingen te maken.

Woonlust geeft je vijf tips om zuiniger te leven en zo kosten te besparen.

1. Tochtstrips

Met name in de wintermaanden wordt de isolatie van je woning flink op de proef gesteld. Met name in oudere woningen gaat het vaak hard met de stookkosten. Je wilt warm binnenzitten, zonder dat je hiervoor vijf lagen kleding aan moet hebben.

In veel gevallen kun je het verlies aan warme flink verminderen door simpelweg tochtstrips te plaatsen.

Deze tochtstrips kun je onder meer bij deuren en ramen plaatsen en zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarken. Met name bij grote kieren kan er een flinke tochtstroom ontstaan wanneer het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groot is. Een tochtstrip kan hier een significante verminderen van het warmteverlies bewerkstelligen en daarmee ook een besparing op de stookkosten.

2. Overweeg over te stappen van energieleverancier

Hoewel overstappen van energieleverancier anno 2018 erg eenvoudig is, zitten veel huishoudens nog altijd al jarenlang bij dezelfde energieleverancier.

Dit is niet per definitie verkeerd, maar bijna altijd is het mogelijk om op dit punt geld te besparen.

Overstappen van energieleverancier kan simpelweg online. Door over te stappen kun je besparen op de vaste energiekosten en vaak ook besparen door gebruik te maken van (tijdelijke) actiekortingen van energieleveranciers.

Lees voordat je gaat overstappen altijd de ervaringen van bestaande klanten. Niets geeft je een beter beeld van een energieleverancier dan ervaringen van andere klanten. Op Nederlandreview.nl kun je bijvoorbeeld Energiedirect en Pure Energie reviews lezen, alsmede de meeste andere energieleveranciers in Nederland.

3. Meer isolatie

Nieuwbouwwoningen in Nederland zijn inmiddels zeer goed geïsoleerd. Dit heeft te maken met wetgeving en het feit dat het energielabel steeds belangrijker wordt bij de verkoop van woningen.

Bij iets oudere woningen valt er vaak nog wel veel te bereiken op het gebied van isolatie. Ook kan de reeds aanwezige isolatie verouderd zijn.

Door bijvoorbeeld de spouwmuurisolatie te vernieuwen kun je op jaarbasis veel geld besparen. De initiële investering voor het vernieuwen van de isolatie kan snel terugverdiend worden.

4. Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds efficiënter, wat betekent dat het voor steeds meer woningeigenaren aantrekkelijk is om zonnepanelen te laten plaatsen.

Zonnepanelen werken in Nederland prima: ook als het bewolkt is wekken zonnepanelen stroom op.

Meestal kun je na ongeveer tien jaar je investering terugverdienen.

5. Slimme meter

Met een slimme meter kun je beter bijhouden hoeveel energie je dagelijks verbruikt en waar dit verbruik vandaan komt. Steeds meer woningen beschikken over de slimme meter.

Met een slimme meter is het vaak ook mogelijk om op afstand de thermostaat aan te passen. Zo kun je de temperatuur in het huis verlagen wanneer er niemand thuis is en hem pas aanzetten op het moment dat je bijna naar huis gaat.

Zo kom je thuis in een comfortabele leeftemperatuur, zonder dat je hiervoor energie hebt verspilt.

Close