Geschreven door 3:55 pm Slaapkamer

Vergroot een ruimte met een mooie dakkapel

Je ziet het met één blik in een woonwijk meestal een aantal keer: een dakkapel op de bovenste verdieping van een woning. Soms horen dakkapellen bij de standaard oplevering van een (nieuwbouw)woning, maar het is ook mogelijk om een huis te verbouwen om een dakkapel te plaatsen. De klassieke dakkapel is gemaakt van hout, maar tegenwoordig kiest men steeds vaker van een kunststof dakkapel.

Hoewel beide soorten dakkapellen zorgen voor een vergrote ruimte, meer lichtaanval en meer wooncomfort, heeft de kunststof dakkapel enkele andere voordelen ten opzichte van een houten model.

Houten of kunststof dakkapel?

Een houten dakkapel oogt voor veel mensen warmen en huiselijker. Toch geldt dit tegenwoordig lang niet altijd meer. Een kunststof dakkapel kan ook prima passen in iets oudere huizen, die vaak een wat meer donkere buitensteen gebruiken.

Daarnaast heeft een kunststof dakkapel enkele voordelen ten opzichte van een houten model:

  • Duurzamer door betere isolatie
  • Makkelijker in het onderhoud
  • Sterker en daardoor minder inbraakgevoelig
  • Eenvoudiger te reinigen
  • Sneller geplaatst

Duurzaamheid

Hout is van zichzelf niet bijster isolerend. Een houten dakkapel zonder verdere isolatie kan dan ook een zwak punt vormen op dit gebied. Dit is niet het geval bij een kunststof dakkapel. Een kunststof model kan, afhankelijk van het exacte type kunststof, bijzonder isolerend zijn en daardoor energie besparen.

Onderhoud

Kunststof wordt veel minder sterk beïnvloed door de elementen dan een houten dakkapel. Dit betekent dat het onderhoud eenvoudiger en bovendien minder is.

Niet inbraakgevoelig

Kunststof kan intuïtief aanvoelen als zwak, omdat het een vorm van plastic is. Er bestaan echter veel bijzonder sterke kunststofsoorten die erg sterk zijn. Dit maakt een kunststof dakkapel minder inbraakgevoelig dan een dakkapel van hout.

Sneller geplaatst

Misschien wel het grootste voordeel op de korte termijn: een kunststof dakkapel kan bijzonder snel geplaatst worden. De grootste delen van de dakkapel kunnen namelijk vooraf gefabriceerd worden (we spreken daarom van een prefab dakkapel). De dakkapel kan daardoor bijzonder snel geplaatst worden door installateurs.

Is mijn huis geschikt voor een dakkapel?

Een dakkapel is in feite een uitsteeksel van de kamer in het dak. Hiervoor is dan ook een schuin dak vereist. De installateurs zagen een gat in het dak waarin de dakkapel geplaatst wordt.

Met een plat dak is deze mogelijkheid er helaas niet. Soms is het wel mogelijk om een kamer bovenop het dak te bouwen als een soort van extra verdieping. Vaak is dit echter niet geoorloofd volgens het bestemmingsplan.

Close