Geschreven door 3:54 pm Keuken

5 Toevoegingen die iedere keuken kan gebruiken

Woonlust.nl heeft een handig lijstje samengesteld van vijf toevoegingen die in geen enkele keuken zouden misstaan. Wat mis jij nog?

Voor de één is koken een noodzakelijk kwaad, voor de ander een passie. Aan welke kant van het spectrum je echter ook staat, de keuken vormt vrijwel altijd een integraal onderdeel van het dagelijks leven en het interieur van je huis. Je maakt er je eten, praat er met mensen en maakt een drankje klaar.

Het is dan ook fijn als je alles tot je beschikking hebt in de keuken en je zo makkelijk mogelijk eten of drinken kunt bereiden. Woonlust.nl heeft daarom een handig lijstje samengesteld van vijf toevoegingen die in geen enkele keuken zouden misstaan.

1. Kokend water kraan

In nieuwe keukens kiezen steeds meer mensen ook direct voor een kokend water kraan. Uit deze kraan krijg je direct kokend water, zodat je in een handomdraai een kopje thee kunt zetten of eieren kunt koken. Een kokend water kraan heeft een speciale knop die je moet indrukken en draaien, zodat je niet per ongeluk het kokende water laat stromen.

Kokend water kranen zijn er van verschillende merken, waarbij Quooker, dat zich specialiseert in dit type kranen, de bekendste is. Andere merken die kokend water kranen maken zijn onder meer Grohe en Franke.

Hoewel de straal kokend water natuurlijk een risico vormt, wordt vaak gezegd dat een dergelijke kraan veiliger is dan bijvoorbeeld een waterkoker. Waar een waterkoker kan worden omgestoten, stopt de kokend water kraan zodra je het duw-en-draai-mechanisme loslaat.

2. XL-snijblok

Er is waarschijnlijk geen keuken in Nederland zonder snijplank, maar er is waarschijnlijk ook niemand die nooit last heeft gehad van een te klein snijblok. Zeker wanneer je voor meerdere mensen aan het koken bent kun je de ruimte goed gebruiken.

Daarom is het handig om een groot snijblok te kopen. Een populaire keuze is een houten snijblok tot wel een meter breed. Dit blok heeft een overhangend hoekje dat je over de rand van je aanrecht legt. Dit laat het snijblok meer opgaan in het ontwerp van de keuken.

Hoewel het een nadeel is dat dergelijke blokken niet of nauwelijks in de vaatwasser passen, hoef je nooit te stoeien met snijblokken waar telkens gesneden eten van afvalt.

Met een kokend water kraan hoef je nooit meer tijd te verspillen met water dat maar niet wil gaan koken.

3. Verse kruiden

Steeds meer mensen kiezen ervoor om gebruik te maken van verse kruiden in hun gerechten, in plaats van de kruiden uit standaardpotjes. Dat kan ook makkelijk, want enkele basiskruiden kun je zonder al te veel problemen zelf kweken in potjes, die je bijvoorbeeld bovenop een keukenkastje zet.

Onder meer basilicum, tijm, munt en salie kun je zonder al te veel problemen binnen laten groeien. Niet alleen heb je hiermee verse kruiden bij de hand, ook geven de plantjes je keuken een huiselijker gezicht.

4. Messenblok verwerkt in aanrecht

Een mooi messenblok is niet lelijk, maar over het algemeen zijn we bij Woonlust.nl geen fan van opzichte messenblokken. Ze staan vaak een beetje onbeholpen in de hoek van het aanrecht gedrukte en nemen hiermee ook ruimte in beslag.

Dat kan je verminderen door het messenblok in het aanrecht te laten verwerken. Het kost weliswaar wat tijd, maar geeft je aanrecht direct een netter uiterlijk. Omdat het blok ook minder uitsteekt, neemt het net wat minder ruimte in beslag op je aanrecht.

Kleine kanttekening is dat het inbouwen van een messenblok waarschijnlijk ten kosten gaat van kastruimte direct onder het aanrecht. Je kunt dit deels voorkomen door het blok voor de helft te laten uitsteken. Zo is het blok redelijk subtiel weggewerkt, terwijl je weinig inboet op kastruimte.

5. Vijzel

Misschien wel het oudste hulpmiddel uit de keuken dat er is: de vijzel. Een vijzel is een kommetje met een stamper, waarmee je allerlei kruiden en zaden kunt vermalen. Meestal is een vijzel van ruw steen, wat het maalvermogen optimaliseert en ook nog eens erg duurzaam is.

Een vijzel is erg handig wanneer je regelmatig zelf sausjes of kruidenmengsels maakt voor je gerechten. Het is bijna onmogelijk om op een andere manier dezelfde fijne vermaling te krijgen als met een vijzel het geval is.

Close