Geschreven door 9:32 am Wonen

5 Handige smart-home gadgets voor jouw huis

Met technologie die zich steeds sneller ontwikkeld en vrijwel ieder apparaat dat verbonden is aan het internet, zijn er een hoop verbeteringen van je woning mogelijk.

Apparaten die ‘slim zijn’, oftewel verbonden zijn met het internet en bijvoorbeeld via een app bestuurbaar, noemen we ook wel smart-home gadgets.

Woonlust zet vijf smart-home gadgets op een rijtje die niet misstaan in jouw woning.

1. Slimme stekkers

Een slimme stekker? Ja, er zijn ook slimme stekkers. Dit zijn stekkers die je in het stopcontact steekt en waar je vervolgens een ander apparaat, zoals een lamp op kunt aansluiten.

Je kunt vervolgens de stekker op afstand aan- of uitzetten en daarmee ook de lamp of het andere apparaat.

Het grote voordeel is dat je “niet-slimme” apparaten zo alsnog slim kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan doodnormale lamp die je dankzij de stekker toch op afstand aan- of uit kan zetten of op een tijdstip kunt laten uitschakelen.

2. Slimme grasmaaiers

De slimme stofzuigers zijn inmiddels al redelijk ingeburgerd: de stofzuiger heeft sensoren en manouvreert zich daarmee om objecten heen om de kamer grondig te stofzuigen.

Een verwant apparaat is de slimme grasmaaier. Deze gaat op gezette tijden het gazon maaien en keert vervolgens terug naar een kleine garage waar hij zich oplaadt. Deze grasmaaiers hebben vaak ook een sensor voor regen, zodat ze niet kapot gaan.

Slimme grasmaaiers hebben ook sensoren, maar het gazon moet met een lijntje in de grond worden afgezet om de grenzen van het gazon aan te geven. Dit wordt vaak door de leverancier gedaan als extra service.

3. Slimme koelkast

Ook een koelkast kan inmiddels behoren tot de smart-home gadgets. Slimme koelkasten kan je op afstand besturen (om bijvoorbeeld ijs te maken), zijn zeer energiezuinig en hebben een automatische defrost-functie voor het vriesvak.

Een voordeel is bijvoorbeeld dat je nooit meer de vriezer periodiek hoeft te ontdooien: de koelkast/vriezer zorgt er zelf voor dat er geen overmatige ijsvorming is.

Ook hebben veel van deze koelkasten een alarm dat afgaat als je de deur (per ongeluk) te lang laat openstaan. Wel zo handig!

4. Slimme deursloten

Slimme deursloten zijn bijzonder handig, zeker voor mensen die nog wel eens de huissleutels vergeten.

Deze sloten, die meestal gewoon samengaan met de klassieke cilindersloten, kan je afstellen op je smartphone. Ben je met je smartphone bij de deur, dan gaat hij automatisch open. Loop je weg, dan gaat de deur vanzelf op slot.

Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken over vergeten huissleutels of je af te vragen of je de deur wel goed op slot hebt gedaan.

Close