Geschreven door 2:44 pm Tuin, Uitgelicht

5 Ideeën om toch iets leuks te doen met een kleine tuin

Woon je in een stad, dan moet je soms al geluk hebben om überhaupt een buitenruimte te hebben. Ook daarbuiten heeft niet iedereen het geluk van een ruime tuin. Toch kun je ook met een kleine tuin nog een hoop doen.

Door een kleine tuin op de juiste manier in te richten, kan je er toch nog veel uithalen en een prettige, comfortabele omgeving creëren om in de zomermaanden heerlijk te genieten van het lekkere weer en een avondzonnetje.

De volgende vijf tips voor een kleine tuin van Woonlust helpen je om een klein, maar perfect paradijsje te creëren in de buitenlucht.

1. Maak het niet te gek

Zeker als je door een gemiddeld tuincentrum loopt kan het aanlokkelijk zijn om vanalles en nog wat te kopen. Je krijgt ideeën, ziet het voor je en wil meer en meer.

De ervaring leert dat een kleine tuin sneller vol oogt dan je misschien verwacht. Je hoeft bovendien niet direct alles vol te zetten met planten.

Het is beter om de planten zelf het werk te laten doen en op een natuurlijke manier verder te groeien in een mooie perkje. Ga liever een tweede of derde keer naar het tuincentrum, dan dat je direct te veel koopt en je tuin veel te vol staat.

2. Werk met kijklijnen

Klinkt heel ingewikkeld, maar het valt best mee. Met planten en andere objecten kun je zogenaamde kijklijnen creëren.

Werk bijvoorbeeld met plantjes van verschillende hoogte, zodat je tot het einde van je tuin(tje) kan kijken, maar je wel veel planten of andere leuke objecten hebt.

Ook kun je bijvoorbeeld een pad smal laten toelopen. Dit geeft een soort optisch bedrog waardoor het pad langer lijkt dan daadwerkelijk het geval is.

3. Less is more

Het past eigenlijk al bij punt 1: koop niet te veel en zet niet te veel neer. Een volle tuin kan heel mooi zijn, maar alleen bij goed onderhoud en bij de juiste kennis van zaken.

Zet je een tuin te vol, dan creëer je doorgaans eerder een beeld van een overwoekerd tuintje dan van een klein, rustig zitplaatsje.

Kies daarom altijd bewust en ga niet voor enorme planten, maar wees zorgvuldig en kritisch.

4. Beperk de zitruimte

Natuurlijk wil je kunnen genieten in je kleine tuin, maar een zesdelige tuinset gaat waarschijnlijk niet veel goeds doen voor het uiterlijk van je tuin. Kies liever voor een zitje met twee of drie stoelen die goed passen in de ruimte dan een iets uit de kluiten gewassen zithoek.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zitjes die ook fungeren als opbergruimte. Nog steeds comfortabel met kussens, zonder dat het ten kosten gaat van te veel ruimte.

5. Hoogteverschillen

Wat erg leuk oogt, vrij makkelijk te maken is en ook nog eens in een kleine ruimte past is hoogteverschillen.

Met een hoogteverschil maak je een soort mini-omgeving van je tuin en kun je je in de planten begeven. Je maakt echt een ruimte die wat meer afgezonderd is van de buitenwereld en zo een vredige omgeving creëren.

Hoogteverschil kun je op verschillende manieren maken. Je kunt plantenbakken van verschillende hoogtes neerzetten, planten ophangen aan een schutting of muur of met stenen perkjes maken van verschillende hoogtes.

Natuurlijk hangt het af van de ruimte die je hebt, maar in zelfs de kleinste tuintjes is het goed mogelijk om dergelijke hoogteverschillen aan te brengen met een tof resultaat.

Close