Geschreven door 2:46 pm Uitgelicht, Wonen

5 Slimme hacks om je woonruimte groter te laten ogen

We dromen allemaal van een grote villa met zeeën aan ruimte en genoeg plek om alles dat je hart begeert neer te zetten. Helaas is dat voor de meesten onder ons (nog) niet de realiteit.

We moeten het doen met een studentenkamer, een wat kleinere woonkamer of een ietwat krappe slaapkamer. Knus, maar soms ook net iets te krap.

Een muur openbreken is niet altijd een optie, maar gelukkig zijn er wel verschillende manieren om je woonruimte in elk geval optisch groter te laten lijken. De volgende vijf hacks helpen je om iedere ruimte groter te laten lijken.

Het is niet ingewikkeld, maar wel effectief. Woonlust vertelt je er alles over.

1. Lichte kleuren

Donkere kleuren zorgen voor een knusse uitstraling van een ruimte. Gezellig, zeker in de avond. Tegelijkertijd maken donkere kleuren een ruimte echter ook ‘kleiner’.

Met lichte kleuren doe je juist het tegenovergestelde. Witte muren, of andere lichte kleuren, zorgen voor een optisch grotere ruimte. De ruimte is wat minder beklemmend en zorgt er juist voor dat afstanden langer lijken dan daadwerkelijk het geval is.

Heb je al donkere muren en kan of wil je dat niet zo maar veranderen, dan kun je ook met een licht interieur werken. Dit werkt mooi contrasterend en kan eveneens een optisch ruim beeld geven.

2. Spiegels

Je wil natuurlijk niet je hele woonkamer volbouwen met spiegels, maar door op tactisch plekken spiegels of spiegelende objecten neer te zetten, kan een ruimte veel groter lijken.

Hang bijvoorbeeld een brede spiegel boven een bank of op een plek waar je via de spiegel de hoek om kunt kijken. Spiegels zijn uiterst effectief.

Wel is het soms lastig om de juiste plek te vinden. Je wil niet dat mensen constant zichzelf aankijken of dat licht constant reflecteert in je ogen.

3. Strepen en rechte lijnen

Door lange figuren te gebruiken in je interieur, kunnen muren en ruimtes als geheel groter ogen. Je kunt bijvoorbeeld een lange bank neerzetten of een langwerpige tafel, in plaats van meer vierkant-vormige meubels.

Uiteraard moet je hierbij wel altijd letten op het gehele formaat. Wanneer een meubelstuk te groot is voor een ruimte, valt dit direct op en oogt je kamer juist kleiner.

Je kunt strepen ook toepassen  in bijvoorbeeld muur of verf. Daarnaast kan je een ruimte hoger laten lijken met lange planten. Kies hierbij voor planten die vooral in de hoogte gaan, niet in de breedte.

4. Ramen onbedekt

Probeer ramen vrij te houden. Uitzicht naar buiten maakt een enorm verschil in de optische ruimte van je kamer.

Vermijd gordijntjes die altijd voor het raam hangen. Een bijkomend voordeel is dat je zo meer lichtinval hebt. Dat geeft hetzelfde effect als veel lichte kleuren gebruiken: inval van licht zorgt voor een ruimer ogende kamer.

5. Ruimtes vrij onder meubels en glazen tafels

Vermijd materiaal dat solide is. Natuurlijk, niet een doorzichtige bank, maar bijvoorbeeld wel een glazen tafeltje.

Wat ook goed werkt is meubilair op poten, waardoor er een ruimte is onder de meubels.

Denk aan een bank op pootjes, open stoelen of een niet-glazen tafel met kleine poten. De ruimte onder de tafel zorgt voor meer doorkijk en daarmee een ruimer gevoel.

Close