Geschreven door 12:22 pm Planten, Uitgelicht

5 Keer planten die zelfs jij niet dood laat gaan

Ken je van die mensen die van ieder klein blaadje ogenschijnlijk eenvoudig een prachtige plant weten te maken? En ben jij dat zelf niet bepaald? Dan is dit misschien wel het juiste artikel voor jou.

Waar de één iedere plant prachtig laat groeien, laat de ander hem ogenschijnlijk doodgaan door er alleen maar naar te kijken. Of dat nou is door slechte zorg, vergeten water te geven of simpelweg de omstandigheden in huis: waarschijnlijk ben je beter af met makkelijke kamerplanten.

Veel planten hebben bijvoorbeeld veel water of veel zon nodig. Andere planten mogen juist weer geen direct zonlicht krijgen. Daarom is niet iedere kamerplant voor iedere (woon)kamer geschikt.

Door goed te letten op de zon- en watereisen van een plant zet je al een flinke stap vooruit. De volgende vijf kamperplanten zijn bovendien makkelijk om te houden. Ook jij kan deze makkelijke kamerplanten zonder moeite in leven houden.

1. Drakenbloedboom

De drakenbloedboom is een bekende verschijning in de Nederlandse woonkamer. De plant heeft lange, rechte stengels met lange, groene tot donkergroene bladeren die vrij stevig omhoog staan.

De plant komt van oorsprong uit de regenwouden waar het de lage begroeiing inneemt. Dat betekent dat de plant vooral in de schaduw of half in de schaduw staat.

De drakenbloedboom is dus ideaal als makkelijke kamerplant in een huiskamer waar niet veel direct zonlicht binnenvalt. Hoewel je regelmatig water moet geven, is de plant sterk en gaat hij niet zo maar dood.

2. Sanseveria (vrouwentongen)

Deze vetplant is misschien wel de makkelijkste kamerplant van alle makkelijke kamerplanten. Je koopt deze stijlvolle plant bijvoorbeeld bij IKEA of gewoon het tuincentrum.

De plant bestaat uit lange stengels die, afhankelijk van de soort, groen zijn of groen met gele patronen. De plant heeft vrijwel geen water nodig en doet het uitstekend in de schaduw.

Je hebt er bijna geen omkijken naar, en toch groeit hij door. Stekken is eenvoudig: pak gewoon een stengel en plant deze los. Een plastic plant is nog lastiger te onderhouden!

3. Pachira aquatica

Een plant die je in oost-Azië overal ziet groeien, in zowel de perkjes als potten van mensen. Ook deze plant is bijzonder makkelijk te onderhoud.

Vaak heeft de kamerplant een mooie gevlochten stam. Hij kan vrij hoog en breed worden, maar dit kun je met goed snoeien makkelijk onderhouden. Hij groeit bovendien niet erg snel, dus veel werk heb je er niet aan.

Deze plant heeft iets meer water nodig, maar is nog altijd een absoluut makkelijke kamerplant.

4. Yucca elephantipes

Een plant die wel wat weg heeft van de drakenbloedboom. Het verschil is onder meer dat deze plant vaak maar één stam heeft, terwijl de drakenbloedboom vaak aftakkingen heeft. Ook zijn de bladeren wat steviger en dikker.

Wederom een makkelijke plant, die je het beste in de halfschaduw houdt. De plant heeft weinig water nodig.

Bijzonder feitje: de yucca is een familielid van de asperge.

5. Ficus

Ook planten uit de Ficus-familie zijn over het algemeen erg makkelijk te houden. De planten komen voor in Afrika en Zuid-Amerika en lijken een beetje op een mini-boompje.

De stam is stevig en doorgaans recht, waarbij vele kleine blaadjes de kroon vormen. Deze plant mag in de zon staan en moet minimaal enig direct licht ontvangen.

Wateren is eenvoudig: af en toe is voldoende om een weelderige plant te laten groeien.

Close