Geschreven door 2:03 pm Wonen

5 Tips om je huis nog beter te beveiligen en zorgeloos te wonen

Thuis is een plek om je veilig te voelen, tot rust te komen en samen of juist alleen lekker te ontspannen. Je veilig voelen betekent dat je huis goed beveiligd moet zijn. Woon je in een appartement, dan zijn er vanuit de structuur van het pand al wat beveiligingsstappen (zoals hoog wonen).

Op de begane grond wonen geeft mensen echter sneller een onveilig gevoel. Gelukkig zijn er diverse manieren om je huis effectief te beveiligen en je nooit meer onveilig te hoeven voelen in je huis.

Woonlust geeft je vijf tips voor het beveiligen van je huis.

1. Brievenbus? Geen sleutel in sleutelgat

Het is een beveiligingsmethode die veel mensen toepassen: de sleutels in het sleutelgat laten zodat mensen niet van buitenaf iets in het gat kunnen steken.

Dit werkt echter niet goed bij een huis met een brievenbus er vlak naast. Via bijvoorbeeld een kleerhanger kunnen ze de sleutels uit het sleutelgat vissen en zo rustig de deur openmaken en binnenkomen. Met goede klipjes en een goed slot is het niet nodig om de sleutels te laten zitten.

2. Deur niet alleen in slot laten vallen

De deur alleen in het slot laten vallen (en dus niet de sleutel ook draaien) is een onveilige sluitwijze van de deur.

Met een techniek die ook wel ‘flipperen’ wordt genoemd, kunnen inbrekers zo vrij eenvoudig toegang krijgen tot je huis. Een geoefende crimineel kan met een creditcard al in een paar seconden de deur openkrijgen. Draai dus altijd de deur op slot.

3. Verlichting rondom huis

Een donker huis is aanlokkelijk om  in te breken, omdat eventuele inbrekers moeilijk of zelfs helemaal niet zichtbaar zijn terwijl zij rustig een toegangsweg tot je woning zoeken.

Zorg daarom voor verlichting bij de deuren en ramen. Dit maakt je huis een onaantrekkelijk doelwit.

Dit is overigens ook een voorwaarde voor een politiekeurmerk voor een veilige woning.

4. Op vakantie? Tijdschakelaars op verlichting

Ga je op vakantie, zorg er dan voor dat periodiek verlichting aan- en uitgaat. Dit kan eenvoudig met een tijdschakelaar. Deze schakelt bijvoorbeeld een tafellampje aan in de avond en zet deze rond middernacht weer uit.

Hierdoor lijkt het alsof er iemand thuis is. Effectief een eenvoudig.

5. Alarmsysteem? Laat het professioneel installeren

Wil je een alarmsysteem voor je huis, laat dit dan professioneel installeren. Er zijn systemen beschikbaar die je zelf installeert, maar de kans dat dit niet goedgaat is dan groter.

Voor een keurmerk wordt vaak bovendien gevraagd om een alarmsysteem dat wordt geïnstalleerd door een gecertificeerd bedrijf. Tenslotte ben je met professionele installatie zeker van een goed werkend systeem en hoef je je nooit zorgen te maken over de veiligheid van je woning.

Close