Geschreven door 4:08 am Uitgelicht, Woonkamer

6 Tips om een rustgevend, zen interieur te creëren

Thuiskomen moet het moment zijn om tot rust te komen. Natuurlijk, er zijn huisklusjes en misschien kinderen die roet in het eten kunnen gooien, maar ook een druk interieur kan het thuisgevoel verstoren. Met een rustgevend, zen interieur kun je ervoor zorgen dat het in elk geval niet aan je interieur ligt.

Met de volgende 6 tips van Woonlust kun je een heerlijk rustgevend interieur creëren.

1. Lichte kleuren

Met lichte kleuren creëer je eenvoudig rust. Een lichte ruimte zorgt ervoor dat de ruimte optisch groter en opener lijkt, precies wat goed past bij een rustig, zen interieur. Je kunt dit doen door te kiezen voor witte muren, maar kan de lichte kleuren bovendien terug laten komen in het meubilair en accessoires.

2. Tuin? Betrek hem bij het huis

Heb je een tuin of andere buitenruimte, betrek deze dan zo goed mogelijk bij de binnenruimte. In een prachtig zen interieur vloeit de woonkamer natuurlijk over in de tuin. Grote raampartijen helpen hiermee.

Probeer ramen daarom zo min mogelijk te bedekken met bijvoorbeeld gordijnen, vitrage en andere objecten die in de vensterbank kunnen staan, zoals planten. Zo krijg je een vrije blik naar buiten.

3. Veel licht

Zorg voor veel licht in de woning, in het bijzonder natuurlijk licht. Hiermee moet uiteraard geroeid worden met de riemen die er zijn, maar door bijvoorbeeld een spiegel in de buurt van het raam te hangen kan binnenvallend licht beter verspreid worden door de woning.

Ook hier geldt dat het belangrijk is om binnenvallend licht zo min mogelijk te blokkeren met raambedekking of andere objecten in de woning. Probeer bovendien zitplaatsen, zoals de tafel, richting het raam te richten, zodat je automatisch meer richting het licht zit.

4. Minimalistisch

Een zen interieur heeft overeenkomsten met een minimalistisch interieur. Dat wil zeggen: niet te veel accessoires en meubilair zonder poespas.

Dat wil niet zeggen dat het heel sober moet zijn, wel dat je bijvoorbeeld kiest voor rechte lijnen tegenover banken of tafels met veel ronde vormen.

Wees kritisch met accessoires die je ophangt of neerzet. Kies voor een select aantal dat bijdraagt aan een rustgevende omgeving.

5. ’s Avonds: zacht licht

Niet is minder zen dan een fel wit licht in de avonduren. Kies daarom voor zachte lichten met warme tinten. Daarbij is het goed om de lichten zo te positioneren, dat je er nooit (per ongeluk) direct inkijkt.

Kies bijvoorbeeld voor lampen die op de muur gericht kunnen worden en zo een gemoedelijke, rustige sfeer creëren. Ook kan gewerkt worden met ledstrips die weggewerkt worden, bijvoorbeeld achter een kast of onder een tafel.

6. Geur

Iets dat nog wel eens wordt vergeten: geur in huis. Hoewel je zelf snel went aan de thuisgeur, kun je wel degelijk een prettige geur realiseren die ook merkbaar blijft als je in de woning bent.

Geurstaafjes kunnen hier uitstekend voor werken en zijn vaak ook geproduceerd om te passen bij een zen interieur. Het kind kan de was doen!

Close