Geschreven door 12:41 pm Tuin

Ook je tuin voorbereid de winter in!

De winter: een seizoen met hoogte- en dieptepunten. Van lekker knus met familie bij de open haard zitten, tot spontaan uitglijden over de ijzel die recht voor je deur is neergedaald. De winter kan een zware tijd zijn, niet alleen voor ons, maar ook voor de flora en fauna in onze tuinen.

Het is daarom van groot belang dat je tuin ook klaar is voor de bittere kou. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar ook aan een goede hovenier overlaten.

Tips uit de praktijk

Je kunt je natuurlijk afvragen wat je dan precies moet doen om je tuin winterproof te maken. Daarom worden hier enkele tips uit de praktijk van hoveniersbedrijf Visio Vireo weergegeven:

1. Begin op tijd met snoeien!

Mensen onderschatten soms hoe snel de sapstroom van sommige bomen al weer op gang komt.

Dit kan al in januari gebeuren, dus zorg ervoor dat je vóór die tijd al de berken, druiven en noten gesnoeid hebt.

2. Zorg voor je gazon

Zodra de temperatuur nog boven de 6 graden ligt, kun je het gras nog maaien. Zorg er wel voor dat je het gemaaide gras en eventuele bladeren op je gazon meteen weghaalt!

Wanneer deze blijven liggen, is het gras écht groener bij de buren. Hierdoor kan de grond namelijk minder zon opnemen en ontstaan er gele plekken of zelfs gaten.

3. Aan de slag met de maaier en heggenschaar

Ook kun je vlak voor de winter je tuin nog één keer blootstellen aan een goede snoei- en maai beurt. De perfecte gelegenheid om die nieuwe grasmaaier aan de proef te stellen.

De bloemen die zijn uitgebloeid kunnen worden weggehaald, maar wordt niet te fanatiek. Snoei niet te veel weg, want in de winter groeit het niet meer terug.

Ook beschermen bladeren andere takken en bladeren tegen de vorst. Kleed ze dus niet te veel uit.

Welke planten doen het dan juist wel goed in de winter?

Ondanks dat de winter een harde maand is voor onze tuinen, zijn er wel degelijk planten die tegen de vrieskou kunnen.

Hovenier Rob geeft ons enkele voorbeelden:

De buxus

Deze plant kan makkelijk tegen de vrieskou in de winter.

Daarnaast blijft hij ook groen en is het dus een mooie plant om toch wat groen te brengen in het grauwe seizoen!

Tip: Welke planten zijn het best geschikt voor binnen?

De Dianthus Kahori

Deze naam zegt je misschien weinig, maar is zeker een aanwinst voor je tuin in de winter. In de winter kan deze plant zelfs overleven bij temperaturen tot -15 graden Celsius. Ook deze plant blijft groen! Als dat geen volhoudertje is…

Met bovenstaande tips moet het lukken om je tuin de winter te laten overleven. Zelf geen tijd of groene vingers? Schakel een hovenier in! Vakwerk gegarandeerd.

Close