Geschreven door 4:01 am Tuin

Met deze 5 tips creëer je een prachtige Japanse tuin

De karakteristieke Japanse tuin is inmiddels ver buiten de landsgrenzen van Japan een bekend fenomeen. Ook in Nederland wint de Japanse tuin steeds verder aan populariteit.

En dat snappen we bij Woonlust wel. Een Japanse tuin straalt serene rust uit, is een plek om na te denken en te genieten van de natuur die je om je heen hebt.

Maar wat maakt een Japanse tuin nou daadwerkelijk een Japanse tuin? En hoe maak je zelf een tuin met Japanse elementen? Wij helpen je op weg met de volgende 5 tips.

1. Hoeken en bochten

Een belangrijk onderdeel van de Japanse tuin is dat je niet in één oogopslag alles kunt zien. Dat wil zeggen: met bochten, hoekjes en planten die het zicht belemmeren creëer je een tuin waar niet alles direct zichtbaar is.

Het idee van de Japanse tuin is dat iemand kan gaan wandelen en continu verrast kan worden door een nieuw aanzicht.

Afhankelijk van de grootte van je tuin is dat soms niet heel makkelijk, maar met een mooie struik kan ook in een kleine tuin al een kleine ‘afzetting’ gecreëerd worden.

2. Water

Een Japanse tuin kan niet zonder water. Een kabbelend beekje, een kleine vijver of een watervalletje: het past allemaal in de Japanse tuin. Probeer het water dat je maakt zo natuurlijk mogelijk te laten ogen.

Een rechthoekige vijver kan eveneens Japans ogen, maar past beter bij een traditionele Japanse binnenplaats dan in een Japanse tuin.

Je kunt met wat stenen, zijl en een pompje eenvoudig een beekje creëren, zelfs in een kleine tuin. Hier schreven we eerder al dit artikel over om je te helpen.

3. Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn is een onmisbare plant in de Japanse tuin. Deze struik (die kan uitgroeien tot een kleine boom) zie je in vrijwel iedere Japanse tuin terug.

De Japanse esdoorn kan tot vier meter hoog worden, maar meestal koop je hem een stuk kleiner. De plant is sterk en kleur in de herfst prachtig rood. Het liefst plaats je de esdoorn waar het grotendeels in de schaduw staat van een grotere boom en dus gefilterd licht krijgt.

De Japanse esdoorn is bovendien geen dure boom: kleinere exemplaren koop je al voor een paar tientjes.

4. Bladvaste planten

Een plant die bladeren vasthoudt straalt eeuwigheid uit in de Japanse cultuur. Daarom zie je in de gemiddelde Japanse tuin veel bladvaste struiken. Deze kunnen bovendien in ronde vormen gesnoeid worden en gebruikt worden om de tuin op te delen in verschillende secties, zoals dat mooi past in de Japanse tuin.

Bijkomend voordeel is dat je in het najaar weinig last hebt van blad in je tuin.

5. Stenen

Stenen mogen niet ontbreken in de Japanse tuin, in het bijzonder grote, meestal gladde stenen. Je kunt er paden van maken, bloemperken en ze in het water plaatsen.

Volgens Japanse traditie moet je altijd kiezen voor een oneven aantal stenen. Niet iets dat direct opvalt voor de gemiddelde bezoeker, maar wel iets dat thuishoort in de Japanse tuin.

Close