Geschreven door 10:30 am Tuin, Uitgelicht

6 Creatieve tuinafscheidingen die jij kunt gebruiken

Een tuinafscheiding biedt privacy en een duidelijk afbakening van je tuin of een deel van je tuin. Daarmee is een tuinafscheiding ook een object dat flink in het oog springt in de tuin.

Toch is het vaak juist de tuinafscheiding waar weinig aandacht aan wordt besteed. Zonde! Een saaie houten schutting kan namelijk op een hoop manieren stijlvol en passend bij de rest van tuin worden gemaakt.

Woonlust helpt je daarmee op weg. De volgende tips verzekeren je van een prachtige tuinafscheiding.

1. Figuren verven

Je kunt op een houten schutting uitstekend figuren verven. Denk bijvoorbeeld aan dieren, bloemen of iets anders dat je zelf leuk vindt.

Het is niet lastig: zoek online een plaatje dat jij leuk vindt, print het uit en knip het figuur uit het midden van het papier. Vervolgens kun je het papier op de schutting plakken en het uitgeknipte figuur verven.

Zo krijg je een strak en mooi figuur op je schutting.

2. Houten plantenbakken

Houten plantenbakken kun je verticaal op een muur of schutting bevestigen. Planten die hiervoor geschikt zijn, zijn uiteraard hangplanten, maar ook mooie vetplantjes. Bijkomend voordeel: ze hebben weinig zorg nodig.

Bij tuincentra zijn kant en klare pakken voor dit doel te koop. Ben je dus wat minder handig, dan is dat geen enkel probleem.

3. Figuurzagen

Net als het verven van figuren, kun je dit ook uitzagen en vervolgens opvullen met een materiaal dat niet doorzichtig is. Hoewel het zagen wat meer handigheid vraagt dan verven, valt het ook wat meer op en is het net wat stijlvoller.

Je kunt de uitgezaagde figuren opvullen met een materiaal met reliëf om de figuren nog meer te laten spreken.

4. Gestapelde plantenbakken

Wil je een deel van de tuin afscheiden, dan kun je dit goed doen met verschillende plantenbakken van verschillende hoogtes.

Dit biedt een mooi hoogteverschil waarmee je diepte creëert in de tuin, en tegelijkertijd de tuin kunt opdelen. Zo kun je bijvoorbeeld mooi een afgescheiden zithoek creëren, terwijl je ook nog eens extra groen in de tuin brengt.

5. Horizontale planken

De traditionele schutting heeft vaak verticale planken, maar steeds vaker zien we ook schuttingen met dunne, horizontale plankjes.

Niet alleen is dit stijlvol, je creëert hier ook meer optische diepte mee in de tuin. Zeker bij een wat kleinere tuin kan de tuin zo wat groter ogen dan hij daadwerkelijk is.

6. Bamboe

Bamboe is uitstekend voor een Aziatisch ogend tuinafscheiding. Omdat bamboe weliswaar recht is, maar wel lichte natuurlijke kronkelingen heeft, oogt deze afscheiding natuurlijker dan een gezaagde houten schutting.

Je kunt ook kiezen voor natuurlijk bamboe dat je plant, maar houd er rekening mee dat veel bamboesoorten bijzonder hardnekkig zijn en zich kan verspreiden door de tuin. Dit is niet altijd even handig en kan extra werk opleveren. Een stevig plantendoek kan dit voorkomen.

 

Close