Geschreven door 10:10 am Onderhoud, Tuin, Uitgelicht

Effectief een houten vlonder schoonmaken: zo doe je dat

Een houten vlonder is een aanwinst voor iedere tuin. Gelegen aan een vijver of andere waterpartij, of gewoon in de vorm van een veranda of zitplek in de tuin.

Een houten vlonder heeft echter ook onderhoud nodig. Door weerelementen verliest een vlonder al snel wat van de mooie natuurlijke kleur, gaat mos en alg groeien en heb je voor je het weet een toch wat verdrietige, groene vlonder.

Gelukkig zijn vlonders goed schoon te maken. Dat kan wel wat werk opleveren, zeker als het een tijdje geleden is dat de houten vlonder voor het laatst grondig is schoongemaakt.

Wees niet bang: bij Woonlust weten we precies water nodig is om een houten vlonder grondig en langdurig schoon te maken en te houden.

Wat gebruik je voor de houten vlonder?

Er zijn verschillende manieren en middelen die kunnen helpen om effectief een houten vlonder schoon te maken. De vraag is alleen: welke manier is de beste manier?

Omdat je vlonder waarschijnlijk in de tuin ligt, is het verstandig om niet in de weer te gaan met agressieve middelen. Deze komen hoogstwaarschijnlijk in de aarde terecht.

Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu als geheel, maar kan ook je planten om zeep helpen.

Meestal heeft de vlonder een groene aanslag wanneer onderhoud nodig is. De eerste laag kun je al verwijderen door goed te bezemen. Doe dit het liefst met een zachte borstel. Een harde borstel kan het hout beschadigen en bevat krassen brengen in de laklaag, zelfs als je hardhout hebt.

Groene zeep

Groene zeep is een plantaardige zeep die zacht is voor het milieu en daarom geschikt is om te gebruiken in de tuin. Groene zeep heeft een sterke ontvettende werking en kan daarmee de dikke aanslag goed verwijderen.

Soms is alleen groene zeep niet voldoende, maar in ieder geval zal het de aanslag verdunnen en losmaken, waardoor je deze vervolgens makkelijker van je houten vlonder afkrijgt.

Azijn

Azijn is wat agressiever, maar kan wel vrij effectief je vlonder schoonmaken. Verdun de azijn met water en schrob de houten vlonder goed. Probeer zo goed mogelijk verspreiding door de tuin te voorkomen, omdat het wel schadelijk kan zijn voor de planten.

Hoge drukreiniger

Een hoge drukreiniger is bijzonder effectief in het reinigen. Met een goede hoge drukreiniger kun je systematisch je hele houten vlonder schoonmaken.

Een hoge drukreiniger kun je bijvoorbeeld bij een tuincentrum huren wanneer je er zelf niet een thuis hebt staan. Hoewel het eventjes duurt bij een groot vlonder, hoef je in principe niets meer te doen na een behandeling met een hoge drukreiniger.

Houtmiddelen

Er zijn diverse middelen die je bijvoorbeeld in het tuincentrum kunt kopen om hout te reinigen. Kies het liefst voor middelen die speciaal bedoeld zijn voor vlonders.

Dit zijn vaak middelen die niet schadelijk zijn voor het milieu en de plantjes.

En dan? Bescherm je vlonder!

Om te voorkomen dat binnen korte tijd een nieuwe onderhoudsbeurt moet uitvoeren, kun je het hout van je vlonder behandelen.

Lak kan ervoor zorgen dat de houten vlonder niet alleen mooier wordt, maar ook gladder. Op een glad oppervlakte is het net wat lastiger voor bijvoorbeeld schimmel en andere aanslag om te hechten.

Op deze manier kun je langer genieten van een stralende vlonder en moet je minder vaak onderhoud plegen om de vlonder ook daadwerkelijk schoon te houden.

Succes!

Close