Geschreven door 3:56 pm Uitgelicht, Woonkamer

De voordelen van een gietvloer in je huiskamer

Een gietvloer is een vloer die vloeibaar aan wordt gebracht en vervolgens uithardt. Na uitharding heb je een stevige en duurzame vloer.

Van oudsher beschikken huizen over een houten of stenen vloer, waarbij hout vaak vervangen wordt voor laminaat. Sinds enige tijd is hier nog een optie bijgekomen: een gietvloer. Een gietvloer is een vloer die vloeibaar aan wordt gebracht en vervolgens uithardt. Na uitharding heb je een stevige en duurzame vloer.

Voorheen werd een gietvloer vooral geassocieerd met een onpersoonlijk interieur dat vooral past bij grote showrooms en fabriekshallen. Hoewel de gietvloer ook nog voor deze ruimtes gebruikt wordt, heeft de gietvloer inmiddels veel meer mogelijkheden.

Dankzij een constante ontwikkeling van de technologie van gietvloeren, kun je ook een gietvloer aanbrengen die de kamer juist een warm en huiselijk gevoel geeft.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een vloer van synthetische stoffen die vloeibaar aangebracht worden. Er kan voor verschillende samenstellingen gekozen worden, waarbij de verhouding van stoffen invloed heeft op het uiteindelijk uiterlijk van de vloer.

Een veel gekozen soort gietvloer is een vloer van polyurethaan. Dit is een synthetische stof die na uitharding nog elastisch blijft en daarmee vrij comfortabel aanvoelt, ook op blote voeten. Tegelijkertijd is polyurethaan krasbestendig en bijzonder sterk.

Een vloer van polyurethaan is dan ook onderhoudsarm en gaat jaren mee, waar bijvoorbeeld een stenen of houten vloer op den duur kan gaan slijten.

Mede afhankelijk van de stof, duurt het meestal drie tot vijf dagen voordat de vloer af is.

Andere populaire gietvloersoorten zijn woonbeton en epoxy. Beide soorten hebben hun verschillende eigenschappen, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Een gietvloer wordt gegoten door een professioneel bedrijf. Mede afhankelijk van de stof, duurt het meestal drie tot vijf dagen voordat de vloer af is. In deze periode mag de vloer niet betreden worden en moet je dus tijdelijk ergens anders logeren.

Drie soorten gietvloer

Er bestaan diverse samenstellingen voor een gietvloer, maar over het algemeen kunnen we drie soorten gietvloeren onderscheiden waarvoor vaak wordt gekozen:

Voor woonhuizen kiest men meestal voor polyurethaan, met de volgende eigenschappen:

  • Krasbestending
  • Sterk
  • Elasticiteit voor comfort
  • Geluiddempend
  • Onderhoudsarm

Een andere populaire optie is woonbeton. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zit er geen beton in deze vloer, maar heeft het er slechts het uiterlijk van. Woonbeton heeft de volgende eigenschappen:

  • Vochtvast
  • UV-resistent (geen verkleuringen)
  • Warm en comfortabel
  • Onderhoudsarm

De laatste optie is een epoxyvloer, die overigens vooral in de industrie en winkels veel wordt gekozen. Een epoxyvloer heeft de volgende eigenschappen:

  • Zeer sterk
  • Vloeistofdicht
  • Enigszins hard en koud
  • Krasgevoeliger dan polyurethaan

Voor een werkruimte is epoxy bijna altijd de beste keuze, terwijl voor een huiselijke ruimte woonbeton of polyurethaan een betere keuze is.

Kleuren, vloerverwarming en uitstraling

Een gietvloer kan in vrijwel iedere kleur geleverd worden. Hoewel men in huizen met een industriële uitstraling vaak kiest voor een neutrale grijze kleur, is ook een rode of donkergroene vloer niet ongebruikelijk. Houd er wel rekening mee dat dergelijke kleuren het lastiger maken om aanpassingen te maken in het interieur.

Heb je een rode vloer, dan is een overstap op een rode bank waarschijnlijk geen goed idee. Met een meer neutrale kleur heb je dit probleem veel minder snel.

In woonbeton en polyurethaan kan zonder problemen vloerverwarming aangebracht worden. Zo voelen de vloeren door elasticiteit niet alleen comfortabel aan om op te lopen, maar zijn ze ook lekker opgewarmd.

 

Close