Het is tegenwoordig een populaire stijl van inrichten: industrieel. In de afgelopen decennia was er een sterke beweging richting een zo warm en gezellig mogelijk huis, dat vaak ook enigszins druk oogde. Inmiddels is weer een tegenbeweging gaande, waar men meer richting een industriële look van de inrichting aan het werken is.
Industrieel is weliswaar wat strakker en van nature minder warm, maar kan nog altijd erg gezellig zijn, mits je de juiste accenten aanbrengt.
Maar wat is een industriële look eigenlijk en hoe kan ik deze creëren in een ruimte? Woonlust.nl geeft je handige tips om een industriële inrichting samen te stellen.
Industrieel is strak en stoer
Industriële meubels kunnen omschreven worden als strak en stoer, waarbij onder meer metaal en steen belangrijke rollen kunnen spelen. Met strak bedoelen we dat je kiest voor meubilair dat in rechte lijnen loopt met scherpe hoeken.
In een industrieel interieur kies je bijvoorbeeld voor een rechthoekige eettafel die strak is afgewerkt.
Dat betekent niet dat deze tafel ook van koud metaal hoeft te zijn, want ook hout past prima in een industrieel interieur. Wel betekent het dat het hout niet grof moet zijn, zoals in een vintage interieur vaak gebruikelijk is.
In industriële ontwerpen wordt bovendien veel gebruik gemaakt van (bak)steen, met name in de muren. Bestaat de binnenmuur van je woning niet uit (mooie) bakstenen, dan kan een metselaar dit effect nabootsen met dun gemaakte bakstenen.
Een goedkoper alternatief is een behang of stucvorm die dit effect creëert, maar het spreekt voor zich dat dit een minder mooi uiterlijk heeft dan echte stenen.
In drie stappen een industriële invloed
Je kunt al vrij eenvoudig een industriële look introduceren in je interieur, zonder dat je daar al te veel voor moet veranderen. Woonlust.nl helpt je om in drie stappen je interieur een industrieel accent te geven.
1. Industriële lampen
Wat straalt meer een industriële look uit dan simpelweg een fabriekslamp? Industriële lampen worden gekenmerkt door grote metalen kappen die breed uitlopen, al dan niet met een rooster aan de onderkant.
Industriële lampen zijn in principe vrij groot en passen daarom niet in iedere ruimte. Er zijn echter ook kleinere varianten beschikbaar die je bijvoorbeeld boven een salontafeltje kunt hangen.
2. Leren artikelen in de ruimte
Hoewel je leer in de praktijk misschien niet zo snel zult zien in fabriekshallen, past het wel goed in een industrieel wooninterieur. Leer heeft namelijk een enigszins stoer en sterk uiterlijk, zoals dat ook past bij een industrieel interieur.
Om leer eenvoudig in je interieur te brengen is het niet perse nodig om de bekleding van je bank te vervangen. Wel kun je bijvoorbeeld kiezen voor leren kussenslopen en andere leren accessoires, waarvoor er genoeg keuze bestaat.
3. Minimalisme
Een fabriekshal moet efficiënt zijn en veilig. Daarom is een gemiddelde fabriekshal minimalistisch ingericht met enkel gebruiksvoorwerpen waarmee het werk wordt uitgevoerd.
Dit type inrichting kun je ook vertalen naar een industriële wooninrichting. Beperk het aantal accessoires in de ruimte en vermijd tierelantijntjes die de kamer juist drukker maken.
Vind hierin overigens wel een balans. Je kunt prima fotolijstjes ophangen in een industrieel interieur, maar kies in dit geval bijvoorbeeld voor een metalen frame dat weer aansluit bij de stijl.
Bij een industriële look past overigens ook een gietvloer bijzonder goed, die oorspronkelijk alleen in fabrieken werd gebruikt. Hierover schreven we op Woonlust.nl al eerder. Dat artikel kan je hier teruglezen.