Geschreven door 3:56 pm Planten, Uitgelicht, Woonkamer

Kamerplanten voor een huiselijke sfeer – 5 Tips

Mooie kamerplanten kunnen de woonruimte een extra dimensie geven. Wij geven je vijf tips bij het uitzoeken van de juiste kamerplanten voor je interieur.

Waar mensen uitgebreid de tijd nemen om het interieur vorm te geven met meubilair en accessoires, zijn huisplanten in eerste instantie vaak een ondergeschoven kindje. Zonde, want mooie kamerplanten kunnen de woonruimte een extra dimensie geven. Niet alleen maakt het een kamer huiselijker en gezelliger, een plant kan het volledige interieur met elkaar verbinden en het interieur compleet maken.

Bij het uitzoeken van huisplanten zijn er wel enkele factoren om rekening mee te houden. Het gaat hierbij niet alleen om de wijze waarop een plant past bij het interieur, maar ook om de behoeften van de plant. Een plant met te veel of te weinig licht kan al snel doodgaan, wat zonde is en extra kosten oplevert.

Woonlust.nl geeft je vijf tips om de juiste kamerplanten uit te zoeken.

1. Lichtbehoefte van de plant

De ene plant moet het liefst iedere dag uren in direct zonlicht staan, terwijl een andere plant al snel doodgaat bij direct zonlicht. De lichtbehoefte is één van de eerste eigenschappen om naar te kijken wanneer je op zoek gaat naar een mooie kamerplant.

Probeer erachter te komen hoeveel direct licht er dagelijks valt op de locatie in het huis waar de plant moet kopen en neem dit mee in je beslissing.

In de meeste tuincentra vind je bij iedere plant een kaartje dat aangeeft wat de lichtbehoefte is. Probeer de keuze voor een plant zoveel mogelijk af te stemmen op de lichthoeveelheid op de plek in het huis. Dit voorkomt dat je ieder jaar weer een paar keer een nieuwe plant moet aanschaffen.

2. Veeleisend of makkelijk in onderhoud

Sommige planten kunnen prima groeien in simpele aarde, terwijl andere planten net was kieskeuriger zijn. Wat voor bodem een plant nodig heeft hangt deels af van de oorsprong van de plant, maar verschilt ook simpelweg per plantensoort.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medewerker in de winkel, want een plant in een verkeerde bodem gaat binnen de kortste keren dood.

In vrijwel alle gevallen is het goed om de plant zo nu en dan water te geven met hierin vloeibare voeding, zeker wanneer de plant al lange tijd in dezelfde bodem staat.

Verschillende planten hebben verschillende behoeftes voor voeding, licht en water.

3. Waterbehoefte

Vergelijkbaar met de lichtbehoefte van punt één, verschilt het ook sterk per plant hoeveel water je moet geven. Over het algemeen geldt dat planten met harde, dikke planten minder water nodig hebben dan planten met zachte bladen. Dit heeft te maken met het natuurlijke vochtverlies van planten, dat bij planten met zachte bladen sneller verloopt.

Ook de waterbehoefte van een plant kun je vaak in de winkel al zien op een kaartje.

Hoewel veel mensen het wel doen, is het onverstandig om alle kamerplanten op hetzelfde moment water te geven. Een plant die veel water nodig heeft zal het goed doen, maar een plant die weinig nodig heeft kan letterlijk verdrinken van de overvloed van water.

Dat is zonde en onnodig!

4. Hoogte van de ruimte

Moet de plant in een ruimte met een hoog plafond komen, dan staat een klein plantje een beetje zielig. Probeer te kiezen voor een plant die past bij de grootte van de ruimte. Heb je een metershoog plafond, dan kun je hier een prachtige hoge plant neerzetten die de hoogte van het plafond accentueert.

In kleinere kamers kan een korte, maar brede plant juist mooier passen, die de breedte van een muur juist meer accentueert.

We raden je overigens aan om een rolmaat mee te nemen naar het tuincentrum, want het kan lastig zijn om de hoogte van een plant in te schatten in de winkel.

Een plant met vrij rechte lijnen in een modern interieur.

5. Type interieur en type plant

In mindere mate kun je ook het type interieur van je huis een rol laten spelen bij de keuze voor een kamerplant. In industriële of moderne, strakke kamers past een plant met veel kleine blaadjes over het algemeen minder goed.

Liever kies je in dat geval voor planten met grote bladeren die in rechte lijnen lopen.

Overigens kan het tegenovergestelde soms goed werken, omdat het breekt met de rest van het interieur. Dit hangt ook samen met de specifieke plek waar de plant moet komen.

Breken met het interieur (drukke plant in strak interieur) werkt vaak vooral goed wanneer de plant in een hoek staat. Meegaan in het interieur (plant met strakke bladeren in modern interieur) werkt beter wanneer de plant meer prominent in de kamer staat.

Close