Geschreven door 11:41 am Wonen

Een huis kopen of verkopen? 4 Tips om de juiste makelaar te vinden

Het kopen en verkopen van een woning is voor de gemiddelde Nederlander een grote mijlpaal in het leven. Of het nu je eerste woning is of je tiende en of je nou kleiner gaat wonen of juist groter: de koop en verkoop van een woning is spannend, complex en staat voor een verandering in het leven.

Een makelaar kan bij de koop of verkoop helpen om het proces efficiënter, simpeler en effectiever te maken. Daarom is het belangrijk om de juiste makelaar te vinden.

Met de volgende vier tips weet je zeker dat je met de juiste makelaar in zee gaat.

1. Aangesloten bij NVM

Tot 2001 was het beroep van makelaar beschermd. Dat wil zeggen: niet iedereen mocht zich zo maar makelaar noemen, een examen was hiervoor vereist.

Dat is inmiddels niet meer het geval, waardoor je soms ook een makelaar tegen kunt komen met onvoldoende kennis.

Je kunt dit ondervangen door te kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Makelaars, oftewel de NVM.

Aangesloten makelaars beschikken over de benodigde kennis om jou goed van dienst te kunnen zijn bij de aankoop of verkoop van je woning.

2. Lokale makelaar

Kies altijd voor een lokale makelaar. Lokaal wil zeggen: een makelaar die actief is in de gemeente waar jij je woning wil gaan verkopen, of juist kopen.

Woon je nu bijvoorbeeld in Almere en ga je naar Dronten verhuizen, kies dan voor een makelaar Dronten.

Een lokale makelaar kent de markt en weet de juiste kanalen te vinden om voor jou een droomwoning te vinden, of juist mogelijke kopers binnen te halen.

3. Persoonlijke klik

Een andere belangrijke factor bij het vinden van de juiste makelaar is de persoonlijke klik die je hebt met hem of haar.

Een koop- of verkoopproces kan soms enige tijd in beslag nemen. Door te kiezen voor een makelaar waar je een klik mee hebt, zit je sneller op één lijn.

Met name wanneer je een huis zoekt is dat belangrijk, omdat de makelaar met een goede klik beter kan aanvoelen wat je zoekt en wat je juist niet zoekt.

4. Bekijk de recensies

Net als restaurants, hotels, zwembaden en vrijwel ieder ander type bedrijf, hebben ook makelaars recensies. Recensies geven meestal een uitstekend beeld van wat je mag verwachten bij een samenwerking met een makelaar.

Door goed door de recensies te gaan, voorkom je een foute keuze. Kijk niet alleen naar recensies op de site van de makelaar zelf, maar kijk bijvoorbeeld ook naar Google-recensies. De makelaar heeft zelf geen invloed op de zichtbaarheid van deze recensies, waardoor deze recensies erg betrouwbaar zijn.

Heb je de juiste makelaar gevonden, dan kun je met een gerust hart starten aan het aan- of verkoopproces van je woning.

Close