Geschreven door 9:24 am Onderhoud, Uitgelicht

Hoe je het beste een muur of plafond verft

huis verven

Het schilderen van muren en plafonds is een flinke klus, ondanks het vaak maar één recht stuk is. De schilderklus is zwaar omdat het over een groot oppervlak gaat dat in één keer geschilderd dient te worden om kleurverschil te voorkomen. Ook werk je veel boven je macht. Om het schilderen van muren en plafonds zo makkelijk mogelijk te maken hebben we de volgende punten voor je op een rijtje gezet.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je daadwerkelijk met het schilderen van de muren en het plafond kan beginnen zijn er nog wel wat handelingen die daarvoor plaats dienen te vinden. Zorg in eerste instantie dat je alle producten die je nodig hebt om te gaan schilderen in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan een vuller waarmee je de oude gaatjes in de muur kunt wegwerken. Is het een nieuwe muur, dan is het verstandig om deze eerst voor te behandelen met een primer. Anders zuigt je verf als een spons in de muur waardoor je onnodig veel muurverf gebruikt om deze dekkend te krijgen. Dan heb je natuurlijk afplaktape nodig en zeil of karton dat je op de grond legt om de vloer te beschermen.

Kies de juiste verf voor een mooi resultaat

Er zijn enorm veel soorten muurverf te verkrijgen. Ook de nieuwe matte muurverf van Sikkens is een optie. Heb je een gladde muur en wil je dat als de zon schijnt deze niet gaat glimmen? Kies dan voor Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Deze prachtige matte muurverf is ook nog eens geschikt voor intensief gebruik en vlekbestendig. Komt er toch een vlek op de muur, dan kun je deze eenvoudig verwijderen door flink te schrobben. Je zal hiermee de muur en de muurverf niet beschadigen. Ook het plafond kun je behandelen met een matte verf zoals bijvoorbeeld Sikkens Alpha Projecttex.

Afplakken en klaarzetten

Misschien denk je dat je een vaste hand hebt en daarom de randen van de muur en de plinten niet hoeft af te plakken. Maar als je weet dat zelfs professionele schilders nog afplakken, dan begrijp je misschien dat het zeker verstandig is. Daarnaast werkt het uiteindelijk sneller en netter als je het wel doet. Ga je het plafond schilderen dan is het verstandig om de gehele vloer en de eventuele meubels die er nog staan te beschermen met plastic of karton zodat je er niet op kunt knoeien. Zorg daarnaast voor een veilige trap en de juiste schildergerei. Welke kwast of roller je dient te gebruiken is afhankelijk van de soort verf en de muurstructuur. Kijk daarom altijd op het verfblik of de emmer en bepaal daarna eventueel in overleg met een specialist wat je het beste kunt gebruiken.

Eindelijk klaar om te schilderen!

Maak de gaatjes dicht en breng indien nodig de primer aan op de muur en het plafond. Wacht tot het droog is en zet dan zonder pauze de muur in één keer in de muurverf. Breng de verf niet te dik aan, je krijgt dan kans op druipers. Een tweede laag is toch altijd nodig om een mooi resultaat te krijgen. Succes met schilderen en heel veel plezier met het resultaat!

Close