U bent op zoek naar een rolsteiger en bent u zich aan het verdiepen in het onderwerp, maar hoe nu verder? Waar moet u bijvoorbeeld op letten, welke hoogtes zijn het meeste gangbaar en welke steiger biedt de beste prijs-kwaliteit? Net zoals met vele andere producten zijn er diverse manieren om uw stellage op te bouwen en kennen we veel verschillende afmetingen. In deze blog gaan we hier graag verder met u naar kijken.
Rolsteiger; welke onderdelen zijn essentieel?
De rolsteiger betreft een mobiele klim stellage waarmee veilig op hoogte gewerkt kan worden. Zowel onder particulieren als onder de professionele timmerman / schilder is dit product een graag gebruikt voorwerp. Hoe makkelijk en veilig is het wel niet om de gevel te schilderen, een dakkapel te bouwen en dan de steiger te gebruiken? Rolsteigers bestaan uit diverse onderdelen, denk hierbij aan opbouwframes, vloeren, schoren en wielen. Hoe meer onderdelen, hoe meer kanten u op kunt met uw stellage! Doordat deze producten uit los steigermateriaal bestaan zijn de onderdelen gemakkelijk te vervoeren, maar bovenal ook makkelijk om op te bouwen. Een steiger van tien meter is in tien minuten al opgebouwd!
Welke rolsteiger past bij mij?
Een rolsteiger heeft voor iedereen weer een andere betekenis. De ene persoon wil bijvoorbeeld zijn steigers naast elkaar doorbouwen, de andere wil juist een smalle variant omdat hij vaak in smalle steegjes aan het werk is. Ook qua hoeveelheid onderdelen kennen we verschillende manieren van opbouwen. Maar welke vragen zijn nu essentieel die u uzelf moet stellen bij de aanschaf van een steiger, waar moet u goed over nadenken?
- Op welke hoogte bent u vaak aan het werk?
- Wilt u uw stellage naast elkaar doorbouwen?
- Welke breedte moet de rolsteiger hebben (0.75, 0.90, of 1.35 meter)?
- Keuze uit platform lengte: 1.90, 2.50, of 3.05 meter;
- Wilt u een lichtgewicht vloer, of mag het hout zijn?
- Moet de steiger voldoen aan de nieuwe opbouwnorm?
Let op: in de ‘steigerwereld’ heeft men het altijd over platformhoogte en werkhoogte. Wat zijn de verschillen? Platformhoogte is de hoogte waarop de vloer ligt, telt u hier twee meter bij op dan heeft u de werkhoogte te pakken. Rekensom: platformhoogte (ph) = 8.20 meter, dan is de werkhoogte (wh) + 2.00 meter = 10.20 meter.
Rolsteiger veiligheid: wat zegt de wetgever?
Werken op een rolsteiger brengt risico’s met zich mee, bijvoorbeeld het valgevaar. Het is dan ook belangrijk dat u zich altijd houdt aan de opbouwinstructies van de fabrikant. Daarnaast is het van belang dat u minimaal eenmaal per jaar een inspectie uitvoert aan de onderdelen. De uitslag hiervan dient geadministreerd worden op zowel ieder onderdeel alsmede externe documentatie. Voor professioneel gebruik van rolsteigers gelden ook nieuwe opbouwregels:
- U dient vanaf heden op te bouwen met voorloopleuningen;
- Deze regels gelden wanneer u de steiger professioneel gebruikt;
- De leuningen worden eerst in de opbouwframes geplaatst;
- Vervolgens wordt een platform met luik geplaatst;
- Hierna moet u door het platform naar boven klimmen;
- Zodra u op de vloer komt bent u beveiligd door middel van de leuningen;
- U bouwt uw steiger op deze manier door tot aan de gewenste hoogte;
- Hiermee wordt de valkans verkleint.
Rolsteiger kopen; hulp nodig?
Een rolsteiger is en blijft een kostbare investering, laat u daarom vooraf goed informeren. Een professionele partij die u hier goed bij kan helpen is laddersenrolsteigers.nl. Het is belangrijk dat de steiger die u aanschaft lange tijd meegaat en voorzien is van alle wensen en gemakken. Daarnaast is het meeste belangrijke dat uw stellage veilig is en voldoet aan de geldende regels. Veiligheid gaat boven alles