Geschreven door 12:11 pm Uitgelicht, Wonen

Met deze 5 tips creëer je een Scandinavisch interieur bij jou thuis

De Scandinavische landen staan als sinds jaar en dag bekend om hun uitstekende gevoel voor design. Niet alleen in bijvoorbeeld kleding en architectuur, maar zeker ook op het gebied van inrichting. Niet geheel verwonderlijk is het Scandinavische design dan ook mateloos populair.

Een Scandinavisch interieur wordt gekenmerkt door functionaliteit en minimalisme. Dat klinkt misschien wat plastisch en saai, maar is het zeker niet als je het op de juiste manier toepast. Een Scandinavisch interieur kan een prachtige mix bieden van stijl en gezelligheid.

Woonlust helpt je met vijf tips om bij jou thuis een Scandinavisch interieur te introduceren.

1. Veel hout

Ben je wel eens in Zweden, Noorwegen of Denemarken geweest, dan is je misschien opgevallen dat je veel houten huisjes ziet en ook binnenshuis veel hout tegenkomt.

Niet alleen de wanden, maar ook in het meubilair. Hout is dan ook een essentieel onderdeel van een Scandinavisch design.

Dat wil niet zeggen dat je alles van hout moet hebben, maar dat hout wel een terugkerend materiaal moet zijn. Dat kan makkelijk in details. Denk aan een bank met houten poten of een salontafel met een houten onderstel.

Probeer te kiezen voor houtsoorten met vergelijkbare kleuren. In een Scandinavisch interieur zijn het vaak lichte houtsoorten die gebruikt worden.

2. Strakke lijnen

Net als bij een industrieel design, maakt ook een Scandinavisch interieur veel gebruik van rechte lijnen.

Dit wil niet perse zeggen dat alle lijnen in meubels en andere voorwerpen recht moeten zijn. Wel moeten ze strak zijn.

Een tafel van natuurhout is mooi omdat het grillige vormen heeft, maar past minder goed in een Scandinavisch interieur.

3. Lichte kleuren

Over het algemeen wordt een Scandinavisch interieur gekenmerkt door veel lichte kleuren. Vaak wordt er gewerkt met neutrale pasteltinten.

Door gebruik te maken van pasteltinten kun je meer dan voldoende kleur in je interieur brengen, maar blijft het geheel licht en neutraal. Wit vormt meestal de boventoon. Tegelijkertijd is het goed om houten elementen wel de natuurlijke kleur te laten behouden.

Donkere kleuren, bijvoorbeeld donker hout, kunnen gezelligheid bieden, maar passen minder bij het Scandinavische interieur. Uiteraard wil dat niet zeggen dat je geen donkere kleuren kunt gebruiken, maar doe dit met mate.

4. Patronen

Een ander belangrijk kenmerk van een Scandinavisch interieur is het gebruik van patronen en (geometrische) figuren. Denk hierbij aan driehoeken, rondjes, vierkanten en vergelijkbare vormen.

Deze kunnen bijvoorbeeld terugkomen in het behang, maar ook op een kussensloop. Ook hier geldt dat mate de sleutel is. Gebruik je teveel verschillende patronen, dan krijg je juist een druk interieur dat haaks staat op het minimale, rustgevende Scandinavische interieur.

5. Planten

Planten horen uiteraard thuis in ieder interieur, dus ook in een Scandinavisch interieur. Planten vormen bovendien een goede kans om wat meer donkere kleuren toe te voegen, zonder dat het ten koste gaat van je Scandinavische design.

Kies voor planten die mooi samengaan met de strakke lijnen van het interieur. Planten met veel kleine blaadjes passen hier minder goed bij, vetplanten juist wel.

Bekijk ook ons artikel over makkelijke kamerplanten voor inspiratie.

Close