Geschreven door 1:16 pm Uitgelicht, Wonen

Waarom u beter kunt kiezen voor een vaste energieprijs

huis energie

De kosten van stroom kunnen erg schommelen. Het ene moment blijven ze alsmaar stijgen, het volgende moment dalen ze weer naar een minimum. Voor u als afnemer van stroom hebben deze wijzigingen gevolgen op wat u aan energiekosten kwijt bent. Tenminste, dit is het geval bij variabele kosten, omdat deze afhankelijk zijn van wat de energieprijzen op het moment zijn.

U kunt er ook voor kiezen om uw kosten vast te laten zetten, zodat u ongeacht wijzigende energieprijzen iedere maand hetzelfde bedrag voor stroom kwijt bent. Maar is dit wel zo verstandig? Het wordt aangeraden om wél gebruik te maken van vaste energiekosten en dit is waarom.

Geen onverwachte kosten

Bij vaste energiekosten blijft u altijd hetzelfde bedrag betalen als dat u vanaf het begin van uw contract met uw energieleverancier hebt afgesproken. Dit betekent dat volgens uw contract de energieprijzen deze periode gelijk blijven en u niets van veranderingen merkt. U kunt dan niet profiteren van lagere tarieven, maar u komt ook niet voor een verrassing te staan wanneer de prijzen stijgen.

Wanneer de prijzen boven uw tarief stijgen, moet u bij een variabel contract het verschil betalen. Dit kan op elk vervelend moment gebeuren. Bij een vaste energieprijs maakt het niet uit of u minder betaald dan de huidige energiekosten, want dit bedrag is zo afgesproken. U profiteert niet van lagere standen, maar wel van het ontduiken van extra betalingen.

Weten waar u aan toe bent

Omdat het bedrag dat u aan stroom kwijt bent hetzelfde blijft, weet u in de tijd dat uw contract loopt wat u aan energie kwijt bent. U heeft even geen zorgen naar deze kostenpost, omdat deze niet verandert. U weet waar u aan toe bent, in tegenstelling tot variabele kosten waar u steeds in de gaten moet houden wat de energieprijzen aan het doen zijn. Vaste energieprijzen zijn voor iedereen die comfort wil hebben om niet steeds alle cijfertjes in de gaten te hoeven houden. Ook bedrijven kunnen zakelijke energie vergelijken.

Eenvoudig wijzigen

U zet een vaste energieprijs vast voor een specifieke periode. Is deze periode bijna afgelopen en wilt u het contract verlengen of wijzigen? Dan kan dit eenvoudig aangepast worden. Mochten de prijzen rond deze tijd lager liggen dan uw vaste tarief, dan kunt u vanaf het volgende contract deze tarieven aanhouden. Voor de rest gaat alles op dezelfde wijze door.

Wanneer u een vast contract heeft en deze bijna afloopt zonder dat u iets wijzigt, dan wordt het contract meestal omgezet naar variabele energieprijzen, waardoor u meer kwijt bent. Regel dit dus goed van tevoren zodat uw zorgeloze energiekosten ook zorgeloos blijven.

 

Close