Geschreven door 10:16 am Onderhoud, Uitgelicht

Woning verbouwen? 5 Tips die je helpen met de logistieke puzzel

Je bent blij met je huis en woont prettig, maar het is nog net niet helemaal wat je zou willen of nodig hebt. Voor veel mensen is dit een werkelijkheid die altijd als een klein stemmetje achterin het hoofd zit. Wanneer je het juiste moment hebt gevonden, kan een verbouwing dan uitkomst bieden. Bij de verbouwing kun je bijvoorbeeld de ruimte anders gaan indelen, de isolatie verbeteren om op lange termijn geld te besparen, of simpelweg je woning renoveren, zodat je met een fris gevoel een nieuwe fase in kunt gaan.

Bij een verbouwing komt vanzelfsprekend een hoop kijken. Niet alleen is het kostbaar, het is doorgaans ook een aardige logistieke puzzel. Op welk moment komen de aannemers, wat doe je met spullen die in de weg staan, hoe ga je het bekostigen en nog veel meer zaken die in één keer op je bord terecht komen.

Woonlust kijkt naar een aantal onderdelen van deze puzzel en helpt je op weg.

1. Inventarisatie: wat wordt er verbouwd?

De eerste stap is bepalen wat er verbouwd moet worden. Zodra je gaat kijken naar zaken die misschien verbeterd kunnen worden, blijf je maar punten toevoegen aan je lijstje. Alles in één keer verbeteren is zelden mogelijk, dus het is zaak om een weloverwogen selectie te maken.

Kijk hierbij wat je het belangrijkste vindt, wat de meeste impact heeft op je woongenot, maar ook wat er praktisch en financieel mogelijk is. Heb je bijvoorbeeld alleen in de winter tijd voor een verbouwing, dan is het misschien niet het beste idee om een muur door te breken voor een uitbouw. In de koude maanden kan dit een fikse impact hebben op je woongenot, wat in de zomer minder het geval is.

Maak een selectie van haalbare verbeteringen en verbouwingen.

2. Wat te doen met je spullen?

Wanneer je gaat verbouwen heb je ruimte nodig. Helaas is deze ruimte vaak al ingenomen door meubilair, huishoudelijke apparaten en andere zaken. Wat doe je hiermee? Niet altijd is het mogelijk om een zolder in te ruimen met deze spullen.

Opslagruimte huren biedt hierbij uitkomst. Voor een schappelijke prijs kun je meubilair en andere spullen tijdelijk opslaan in een opslagruimte. Zo leef je niet in een overvol huis en heb je alle ruimte om de verbouwing goed te laten verlopen.

Je kunt opslagruimtes van alle vormen en maten en voor diverse doeleinden huren.

3. Financiering

Verbouwen is duur. Zelfs de kleinste aanpassingen kunnen soms redelijk hoog in de kosten lopen. Heb je niet voldoende eigen geld om een gewenste verbouwing uit te voeren, dan kun je hiervoor een lening aanvragen. Wanneer je specifiek voor een verbouwing een lening aanvraagt, kun je de rente die hierover wordt berekend aftrekken bij de belastingaangifte.

Bij grote verbouwingen is het soms ook een optie om een aparte hypotheek aan te vragen voor de financiering. Bespreek met een financieel expert wat in jouw situatie de beste optie is.

4. Afstemming met je werk

Ook wanneer je de verbouwing volledig door een aannemer laat uitvoeren, is het goed om na te denken over vrije dagen tijdens de verbouwing. Niet alleen omdat je tijdens een verbouwing in net wat minder rust thuiskomt, maar ook omdat het soms goed is om in de buurt te zijn om vraagstukken die tijdens de verbouwing opkomen te bespreken met de aannemer.

Afhankelijk van de omvang van de verbouwing kan het bijvoorbeeld handig zijn om één dag per week thuis te blijven of thuis te werken.

5. Besparingen op lange termijn

Houd rekening met besparingen die een verbouwing kan opleveren. Een verbouwing kan de waarde van je woning verhuizen voor een latere verkoop, maar sommige maatregelen kunnen ook leiden tot directe besparingen. Je kunt een verbouwing bijvoorbeeld combineren met het aanbrengen van meer isolatie.

Zo bespaar je op stookkosten en kun je een deel van de investering op korte termijn al terug gaan verdienen.

 

Close