Geschreven door 10:50 am Wonen

Woonverzekering: de zin en onzin van iedere verzekering

Woonverzekeringen dekken verschillende vormen van schade aan of in je woning. Woonverzekeringen zijn meestal niet verplicht, maar in veel gevallen wel verstandig.

Het verschilt per woonsituatie welke woonverzekeringen je het beste kunt afsluiten. Om je een handje te helpen, zet Woonlust een aantal woonverzekeringen op een rijtje.

Opstalverzekering

De opstalverzekering is een verzekering die schade dekt aan de woning zelf. Dat wil zeggen: alles dat vastzit. Denk bijvoorbeeld aan schade aan het dak, de muren of vloer (mits deze vastzit, laminaat valt er bijvoorbeeld vaak niet onder).

Heb je schade opgelopen aan je huis door een storm of andere oorzaak, dan kan een opstalverzekering deze schade dekken.

Heb je een huurwoning, dan heb je geen opstalverzekering nodig. Het huis is eigendom van de verhuurder en de verhuurder is daarom verantwoordelijk voor de opstalverzekering.

Met een koopwoning ben je zelf de eigenaar en is een opstalverzekering wel verstandig. In veel gevallen wordt dit ook verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering sluit aan op de opstalverzekering. Simpel gezegd dekt het schade aan alles dat in het huis staat en los zit. Denk aan meubilair, kostbaarheden en andere zaken.

Een inboedelverzekering kan je dus ook afsluiten bij een huurwoning. Vindt er een inbraak plaats en worden kostbaarheden als de televisie en computers gestolen, dan wordt de schade gedekt door een inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering is in de meeste gevallen verstandig om te hebben, omdat de kosten snel kunnen oplopen bij een inbraak of brand.

Sommige verzekeraars hebben een speciale studenteninboedelverzekering. Dit is gericht op mensen met een relatief kleine inboedel, die ze wel willen verzekeren. Ook is deze verzekering mogelijk als je een kamer huurt in een woning, wat bij een reguliere inboedelverzekering vaak niet mogelijk is.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je per ongeluk hebt aangericht bij een andere persoon. Je stoot bijvoorbeeld een kop koffie om die over de laptop van iemand anders heengaat, waardoor de laptop kapot is.

Dit hoeft niet plaats te vinden in je eigen huis, het kan ook buiten de deur zijn, maar de aansprakelijkheidsverzekering wordt wel onder de woonverzekeringen geschaard.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar kan wel erg handig zijn. De premie is meestal laag, maar je loopt geen risico op plotselinge hoge kosten als door jouw toedoen schade is aangericht bij iemand anders.

Glasverzekering

Bij een opstalverzekering is glas vaak niet inbegrepen. Heb je bijvoorbeeld kapotte ruiten door een storm, dan kun je vaak dus geen aanspraak maken op een uitkering van je opstalverzekering.

Je kunt een speciale glasverzekering afsluiten om deze schade ook gedekt te krijgen.

Het verschilt per verzekeraar of glasschade inbegrepen is bij de opstalverzekering. Soms kun je een uitbreiding van de opstalverzekering kiezen die glasschade dekt.

Je kunt op basis hiervan en op basis van je woonsituatie een inschatting maken of een glasverzekering (of uitbreiding) voor jou de kosten waard is.

Kostbaarhedenverzekering

Een inboedelverzekering heeft vaak een bepaalde limiet. Heb je kostbaarheden die de waarde van je inboedel flink opkrikken, dan moet je soms een aparte kostbaarhedenverzekering afsluiten.

Dit kan relevant zijn als je bijvoorbeeld beschikt over antieke stukken, of over dure apparatuur.

Je kunt het beste berekenen wat je inboedel ongeveer waard is en op basis hiervan kijken of een reguliere inboedelverzekering voldoende is, of dat een extra kostbaarhedenverzekering nodig is.

Close