Geschreven door 9:54 am Onderhoud, Wonen

Zonnepanelen: dit moet je weten om er het maximale uit te halen

Zonnepanelen zijn een goede manier om zelf duurzame energie op te wekken. Na de initiële investering bespaar je ook nog eens flink op de energiekosten. Is je dak van een voldoende formaat en gebruik je niet bovengemiddeld veel stroom, dan hoef je vaak niet of nauwelijks nog energie van de energieleverancier af te nemen.

Veel mensen zitten echter met een hoop vragen en twijfels omtrent het nemen van zonnepanelen. Men vindt zonnepanelen lelijk, twijfelt of het dak geschikt is, of twijfelt over de hoge kosten van de aanschaf.

Daarom proberen we bij Woonlust wat duidelijkheid te scheppen.

Verdien je de kosten daadwerkelijk terug?

In principe verdien je de investeringskosten voor zonnepanelen altijd terug. Daar zitten wel een hoop variabelen bij die je het beste kunt doorrekenen voordat je overgaat tot de aanschaf.

Zo moet je kijken naar hoeveel panelen je neemt, wat de aanschafkosten zijn, wat de verwachte opbrengst per jaar is, wat je normaal betaalt voor je energie en hoe lang de zonnepanelen meegaan.

Uiteraard is het deels van de weersomstandigheden afhankelijk hoeveel stroom er gegenereerd wordt. Een misverstand is echter dat het zonnig moet zijn om energie te genereren. Ook op een bewolkte dag wordt er stroom gemaakt, zij het wat minder.

Ook de hoek en windrichting waarin de zonnepanelen worden geplaatst speelt mee. Meestal kan het bedrijf dat de zonnepanelen verkoopt en installeert een inschatting van de terugverdientijd voor je maken. Zo weet je precies hoe lang je moet wachten voor je de kosten terug hebt verdiend.

Zijn zonnepanelen echt zo lelijk?

Er zijn diverse soorten zonnepanelen die er ieder net wat anders uitzien. Sommige mensen vinden zonnepanelen niet mooi.

Toch kan ook het type zonnepaneel en hoe ze gelegd worden uitmaken. Er zijn blauwe zonnepanelen, maar ook zwarte zonnepanelen die minder opvallen.

Het is zelfs mogelijk om het dak te vervangen en zonnepanelen te laten installeren die er uitzien als dakpannen. Het valt dan nauwelijks op dat je zonnepanelen hebt.

De zonnepanelen op een eenduidige manier installeren maakt ook uit. Doe dit bijvoorbeeld in rechte lijnen en dezelfde oriëntatie: bijvoorbeeld alle panelen staand of liggend, maar niet zowel staand als liggend.

Is mijn dak wel geschikt?

Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. De zonnepanelen moeten onder een hoek geïnstalleerd worden. Idealiter worden zonnepanelen onder een hoek van 35 á 40 graden geplaatst op het zuiden.

Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Is dat niet mogelijk, dan kan een herberekening worden uitgevoerd wat het verlies aan energieopbrengst is ten opzichte van de ideale situatie.

De installateur zal dit bekijken en ook kijken of het dak qua structuur geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je geen zonnepanelen gaat installeren waar je de kosten niet op kunt terugverdienen.

Close