Geschreven door 1:44 pm Slaapkamer

De ideale nachtrust

De gemiddelde Nederlander slaapt tussen de zeven en negen uur, van alle kamers in je huis besteed je daarom waarschijnlijk het grootste deel van de dag in je slaapkamer. In een eerder artikel besteedden we al aandacht aan de sfeer in je slaapkamer, vandaag kijken we hoe je er voor zorgt dat je ook daadwerkelijk een goede nachtrust krijgt.

Matras

Een goed matras is van levensbelang. Een matras zorgt namelijk voor een goede ondersteuning van je lichaam tijdens je slaap. Nu heeft echter niet iedereen dezelfde eisen voor een matras, en is dit zeer sterk persoonsgebonden.

Zo slaap ik zelf bijvoorbeeld op een dik matras van pocketvering, maar hebben veel van mijn vriendinnen een traagschuimmatras dat zich volledig vormt naar jouw lichaamsvorm. Dit heb ik zelf ook een maandje geprobeerd, maar het was niks voor mij. Erg belangrijk dus om rekening mee te houden, en misschien zelfs om te testen.

Online kun je veel handige matraswijzers vinden waar je kunt testen wat jouw ideale matras is.

Kussen

Wat veel mensen ook niet weten is dat niet alleen het matras belangrijk is voor je lichaamshouding, maar ook het hoofdkussen. Ik had al jaren last van mijn nek, totdat ik besefte dat het ook wel eens aan mijn kussen zou kunnen liggen.

Na veel onderzoek leerde ik dat er verschillende soorten kussens zijn voor verschillende typen slapers. Zelf ben ik een zogeheten buikslaper, dus voor mij was een latex kussen ideaal. Sinds ik de overstap heb gemaakt heb ik nergens meer last van!

Beddengoed

Daarnaast is het natuurlijk van belang om goed beddengoed te hebben, ik zie dit een beetje als de kers op de taart wanneer het op slapen aankomt. Voor beddengoed geldt over het algemeen: kies voor beddengoed waar jij je prettig bij voelt, maar vergeet daarbij niet om ook naar de kwaliteit te kijken. Zelf slaap ik daarom op een Lysdrap hoeslaken van Bröring. Voelt goed en ook van hoge kwaliteit.

Daarnaast is het belangrijk dat ook je dekbed goed ventileert en dat je je zowel tijdens koude winternachten als hete zomernachten volledig op je gemak voelt. Ik houd zelf erg van comfort en zie een dekbed echt als een investering, daarom heb ik een Kasjmier dekbed waar ik me als een koningin in waan iedere nacht dat ik naar bed ga.

Slaap tips

Last but not least, geef ik je ook een paar gouden slaaptips mee die mijn slaap tien keer beter hebben gemaakt in het afgelopen jaar.

Tip één is om je kamer volledig donker te maken met behulp van goede gordijnen die geen licht doorlaten. Wanneer het donker is helpt het je om beter in slaap te komen en geef je jouw lichaam het idee dat het nacht is.

Tip twee is om te zorgen dat je kamer op ideale temperatuur is een uur voordat je gaat slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen vele malen betere slaapkwaliteit ervaren wanneer de kamer aan de koude kant is. Je kunt dus beter een koele dan een warme kamer hebben.

De laatste tip die ik je meegeef heeft niet zozeer met de slaapkamer zelf te maken, maar ik wil hem toch graag meegeven. Velen van ons werken tot laat of kijken na werk nog een film of serie op Netflix. Het is echter extreem belangrijk voor je slaap dat je in de avond je ogen niet meer blootstelt aan blauw licht van schermen. Daarom raad ik iedereen aan om een bril te kopen met blauw licht filter. Zet deze na zes uur ‘s avonds op en je zult de beste slaap van je leven ervaren.

Slaap lekker! 🙂

Close