Badkamer verwarming is misschien niet in eerste instantie iets waar je aan denkt. Toch kan het veel prettiger zijn om hier wel aan te denken en op tijd ook. De badkamer is een plek die fijn hoort aan te voelen, waar jij echt even een rustig en heerlijk momentje voor jezelf kunt hebben. Wil je dat jouw badkamer het ultieme comfort heeft? Wees dan niet te laat met het bedenken van wat voor soort badkamer verwarming je wilt laten plaatsen, want je hebt liever dat deze geplaatst wordt voordat je prachtige badkamer die nét grotendeels af is – tegels zijn gelegd, de muur is geverfd en alle badkamermeubels staan er in – helemaal open moet breken om dit essentiële stuk comfort te plaatsen. Uiteraard kun je deze altijd laten plaatsen ook los van een verbouwing. Maar met verbouwing is het voor jezelf het aller makkelijkst om dit te doen voordat de verbouwing volledig klaar is.
De badkamergrootte
Bij het kiezen van de juiste badkamer verwarming (voor jou) kun je rekening houden met de grootte van je badkamer. Uiteraard is het bij Feenstra bijna altijd mogelijk om alle vier verschillende soorten verwarmingen te plaatsen bij elk formaat, maar wellicht heeft jouw voorkeur naar een specifieke. Het is namelijk niet altijd nodig om de meest uitgebreide optie te nemen, als een eenvoudigere optie misschien ook prima werkt voor jou. Ben je een koukleum en wil je graag dat de badkamer echt lekker warm is, zodat je geen rillingen krijgt? Kies dan voor een optie die meteen de gehele badkamer verwarmd.
Manieren van verwarmen voor een ultiem badkamer comfort
Er zijn verschillende manieren om een badkamer te verwarmen en daarmee te zorgen voor een ultiem comfort. Echter, de een is de ander niet en zo geldt dat ook voor badkamer verwarming. Je kunt kiezen voor radiatoren, vloerverwarming, een elektrische kachel, maar ook voor een iets nieuwere optie: infraroodverwarming. We zullen stuk voor stuk uitleggen wat deze verwarmingssoorten doen en hoe ze werken.
Radiatoren
Misschien wel de meest klassieke en meest gekozen verwarming is de radiator. Deze methode van verwarming is vrijwel gelijk aan die van de woonkamer, keuken en/of slaapkamer. Er is een radiator aan de muur gevestigd waar warm water doorheen stroomt. Deze verspreid vervolgens de warmte van het water geleidelijk door de ruimte. Het afgekoelde water gaat nader terug naar de cv-ketel, waar het water weer opnieuw wordt opgewarmd.
Het grote voordeel van een cv en radiator in de badkamer is dat de ruimte binnen een korte tijd snel en efficiënt wordt verwarmd. Verder werkt het heel makkelijk, want je hoeft alleen de knop aan de radiator open te draaien op het moment dat jij een warme badkamer wilt hebben.
Ook uit radiatoren zijn er weer verschillende soorten te vinden, er zijn namelijk een hoop verschillende designs. Wist je dat er ook speciale designradiatoren beschikbaar zijn voor de badkamer? Het zijn mooie modellen die niet te vergelijken zijn met de standaard radiator uit de woonkamer. Heerlijk om je handdoek over heen te hangen, zodat je een warme handdoek hebt na het douchen of om je handdoek te drogen.
Vloerverwarming
Ben je op zoek naar een onzichtbare verwarming? Een manier van verwarmen die niet zichtbaar is, is vloerverwarming. In de traditionele en meest gebruikte vorm van vloer verwarmen gaat het om verwarmingsbuizen die onder de vloer liggen en net zoals radiatoren warm water bevatten. Deze buizen geven warmte van het water af aan de vloer. Doordat warmte opstijgt, trekt de warmte de hele badkamer in. Ideaal toch?! Het enige is wel dat je een cv-ketel nodig hebt voor deze manier van verwarmen.
Het grote voordeel van vloerverwarming is dat het heel zuinig en effectief is. Dit geldt voor elke ruimte waarin vloerverwarming is aangelegd. Om het meest efficiënt te verwarmen is het hebben van vloertegels ontzettend gunstig. Tegels staan er namelijk om bekend dat ze warme heel goed kunnen geleiden. Veel mensen hebben al tegels in de badkamer. Heerlijk als je warme voeten behoudt of krijgt als je de douche uit stapt.
Voor mensen zonder cv-ketel is vloerverwarming ook mogelijk, alleen dan wordt er een andere methode gebruikt. Zonder ketel is er sprake van elektrische vloerverwarming. Er zijn dan geen buizen met warm water, want in plaats daarvan wordt de verwarming gekoppeld aan het elektrisch netwerk in je huis. Eigenlijk is dit dus een elektrisch systeem.
Elektrische Kachel
Iets wat ook op je stroomnet wordt aangesloten is een elektrische kachel. Hier is dan ook zeker geen cv-installatie voor nodig. Bij een elektrische kachel wordt er een verwarmingselement warm gemaakt door elektrische stroom. Deze wordt deels in straling en deels in warme lucht omgezet. Niet heel veel mensen kiezen tegenwoordig nog voor deze optie. Het werd voornamelijk vroeger gebruikt toen er niet altijd centrale verwarming beschikbaar was in de badkamer. Nu hebben de meeste mensen een cv-radiator (of design radiator) of vloerverwarming in de badkamer. Dat zijn namelijk comfortabelere, veiligere en effectievere vormen om een badkamer mee te verwarmen.
Infrarood verwarming
Je hebt hierbij, net zoals bij een elektrische kachel of elektrische vloerverwarming, geen cv-ketel nodig. De warmte is anders dan bij systemen waarbij de lucht in de ruimte verwarmd wordt. Infrarood verwarming straalt warmte uit die direct te voelen is.
Twee grote voordelen van infraroodverwarming is dat je de infrarood-signalen meteen voelt op de huid en dat deze automatisch kan worden ingeschakeld als er iemand in de badkamer is.
In feite komt deze manier van verwarmen dus vrijwel overeen met de zon.
Dit zijn 4 manieren om je badkamer te verwarmen. Heb je vragen en ben je benieuwd naar welk type badkamer verwarming (en misschien ook wel andere verwarming in huis) het best bij jouw situatie past? Schroom je niet en neem contact op met de jarenlange expert in badkamerverwarming: Feenstra. Zo krijg je een geheel vrijblijvend passend advies, afgesteld op jouw situatie en wensen!